Jajka marynowane w occie balsamicznym i ...
Jajka marynowane w occie balsamicznym i miodzie to propozycja na wielkanocny stół, możecie je podać z sosem majonezowo-śmietanowym lub po prostu w sałatce.
- 6-8 jajek ugotowanych na twardo
- 1 szklanka octu balsamicznego
- 1 szklanka wody
- 3 czubate łyżki miodu
- 1,5 łyżeczki soli
- 3 liście laurowe
- 5 szt ziela angielskiego
- 2 łyżki ostrej musztardy
- 1 łyżka pieprzu w ziarnach
Jajka ugotować na twardo, przestudzić i obrać ze skorupek - odstawić. W garnuszku zagotować, wodę z miodem, octem i resztą przypraw - odstawić do przestudzenia. Obrane jajka ułożyć w słoiczku i zalać jeszcze lekko ciepłą zalewą , całość szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki na cztery dni ( wstrząsać raz dziennie aby się przemieszało). Po tym czasie wyjąć jajka z zalewy i podawać z sałatką. lub z sosem śmietanowo-majonezowym
Smacznego
Wydrukuj przepis