Jajka marynowane w occie balsamicznym

Jajka marynowane w occie balsamicznym
Marynowałam już wcześniej jajka w herbacie. Tym razem jajka w occie. Jeżeli miałabym wybierać które bardziej mi smakowały, wybrałabym pewnie te azjatyckie, delikatne i aromatyczne. Natomiast jajka w occie balsamicznym mają zdecydowany smak i są dosyć kwaśne. Ale i te octowe zapewne znajdą wielu zwolenników. Poza mocnym, kwaśnym smakiem, ich niewątpliwą zaletą jest kolor. Po kilku dniach spędzonych w zalewie z octu balsamicznego są prawie czarne. Świetna, atrakcyjna przekąska, mogą być składnikiem sałatek, możemy je zajadać z majonezem chrzanem i sosami jakie lubimy. Polecam!
Przepis znalazłam na blogu Niebo na talerzu


Zdjęcie - Jajka marynowane w occie balsamicznym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
składniki:
8-10 ugotowanych na twardo, obranych ze skorupek jaj: zalewa: 1 i 1/2 szklanki wody (szklanka 250 ml)
1/4 szklanki czerwonego octu winnego 1/2 szklanki octu balsamicznego 3 łyżki cukru lub miodu pół łyżeczki soli

przyprawy do słoika: duża, czerwona cebula 3 listki laurowe 2-3 kulki ziela angielskiego 2 łyżeczki pieprzu kolorowego

przygotowanie Składniki zalewy zagotować i ostudzić. Cebulę pokroić w piórka, włożyć do słoika wraz z jajkami, zielem, pozostałymi przyprawami i jajkami. Zalać marynatą i odstawić na 5-7 dni do lodówki. Od czasu do czasu przemieszać zawartość słoika, by jajka równo się barwiły. Smacznego!

Zdjęcie - Jajka marynowane w occie balsamicznym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Jajka marynowane w occie balsamicznym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Jajka marynowane w occie balsamicznym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Jajka marynowane w occie balsamicznym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów