Jajka faszerowane z pieczarkami

8 jajek ugotowanych na twardo

pół kilo pieczarek

1 cebula

1 pęczek szczypiorku

sól i pieprz

olej do smażenia

Najpierw na oleju podsmażam posoloną cebule - by się zeszkliła - potem dorzucam pokrojone grubo pieczarki (bez nóżek) i smażę aż pieczarki będą jadalne i odparuje plyn z grzybów.

Studzę i wrzucam do blendera, razem z porwanym na mniejsze części szczypiorkiem i wszystko miksuję, ale tak by nie powstała miazga, ale spore, wyczuwalne kawałki pieczarek.

Ugotowane jajka w skorupkach kroję ostrożnie nożem na pół - to kwestia wprawy, ale powinno się udać, nawet jesli skorupki się troszke pokruszą. Nóż powinien być ząbkowany, wtedy łatwiej kroić.

Łyżką wyciągam zawartość jajek i rozgniatam ją widelcem, dodaję do pieczarek, mieszam dokładnie i z powrotem pakuje do połówek jajek.

Następnie na patelni rozgrzewam olej i układam jajka - farszem do dołu, podsmażam aż lekko zbrązowieją.

I już. Gotowe do jedzenia.

Farsz pieczarkowy można zastąpić na przykład farszem szynkowo-jajecznym albo zamiast pieczarek dodać kurki. Właściwie to, co tylko się da posiekać można do farszu dodać. Albo co się lubi J

Smacznego! I wesołego jajka.

Przepisy z tych kategorii

4

Jajka zapiekane w pieczarkowyc…

Mico Mico
Olive and flour

Polędwiczki w sosie grzybowym

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Zupa pieczarkowa z pieczonym j…

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

3

Pieczone pierogi ze szpinakiem…

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Gulasz z serduszek drobiowych…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Tarta z pieczarkami, jarmużem…

Agata Agata
Pensamientos en un plato

Przepisy z tych kategorii

2

Makaron w kremowym sosie z kur…

Dzi Dzi
karmelowy

Żeberka w sosie pieczarkowym

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

1

Kurczak faszerowany grzybami

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

3

Zapiekanki z pieczarkami i ser…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Portobello faszerowane quinoa

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

2

Roladki drobiowe z naleśnikiem

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni