Jajka faszerowane z pieczarkami

8 jajek ugotowanych na twardo

pół kilo pieczarek

1 cebula

1 pęczek szczypiorku

sól i pieprz

olej do smażenia

Najpierw na oleju podsmażam posoloną cebule - by się zeszkliła - potem dorzucam pokrojone grubo pieczarki (bez nóżek) i smażę aż pieczarki będą jadalne i odparuje plyn z grzybów.

Studzę i wrzucam do blendera, razem z porwanym na mniejsze części szczypiorkiem i wszystko miksuję, ale tak by nie powstała miazga, ale spore, wyczuwalne kawałki pieczarek.

Ugotowane jajka w skorupkach kroję ostrożnie nożem na pół - to kwestia wprawy, ale powinno się udać, nawet jesli skorupki się troszke pokruszą. Nóż powinien być ząbkowany, wtedy łatwiej kroić.

Łyżką wyciągam zawartość jajek i rozgniatam ją widelcem, dodaję do pieczarek, mieszam dokładnie i z powrotem pakuje do połówek jajek.

Następnie na patelni rozgrzewam olej i układam jajka - farszem do dołu, podsmażam aż lekko zbrązowieją.

I już. Gotowe do jedzenia.

Farsz pieczarkowy można zastąpić na przykład farszem szynkowo-jajecznym albo zamiast pieczarek dodać kurki. Właściwie to, co tylko się da posiekać można do farszu dodać. Albo co się lubi J

Smacznego! I wesołego jajka.

Przepisy z tych kategorii

3

Jajka zapiekane w pieczarkowyc…

Mico Mico
Olive and flour

1

Styropian

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

1

Szarlotka z wiśniami

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

4

Szarlotka z bitą śmietaną

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Pieczony omlet z kwiatami cuk…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

1

Ciasto z rabarbarem i morelami

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Przepisy z tych kategorii

3

Jajka faszerowane wędzonym łos…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

1

Rolada bezowa z bitą śmietaną…

Wypieki Pauli Wypieki Pauli
Wypieki Pauli

2

Owoce zapiekane pod sabayonem

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

1

Szybkie bułeczki mleczne bez m…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Ciasto pina colada

Laura Laura
Cafe Babilon

1

Ciasto biszkoptowe z borówką a…

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie