Jajka faszerowane z pieczarkami

8 jajek ugotowanych na twardo

pół kilo pieczarek

1 cebula

1 pęczek szczypiorku

sól i pieprz

olej do smażenia

Najpierw na oleju podsmażam posoloną cebule - by się zeszkliła - potem dorzucam pokrojone grubo pieczarki (bez nóżek) i smażę aż pieczarki będą jadalne i odparuje plyn z grzybów.

Studzę i wrzucam do blendera, razem z porwanym na mniejsze części szczypiorkiem i wszystko miksuję, ale tak by nie powstała miazga, ale spore, wyczuwalne kawałki pieczarek.

Ugotowane jajka w skorupkach kroję ostrożnie nożem na pół - to kwestia wprawy, ale powinno się udać, nawet jesli skorupki się troszke pokruszą. Nóż powinien być ząbkowany, wtedy łatwiej kroić.

Łyżką wyciągam zawartość jajek i rozgniatam ją widelcem, dodaję do pieczarek, mieszam dokładnie i z powrotem pakuje do połówek jajek.

Następnie na patelni rozgrzewam olej i układam jajka - farszem do dołu, podsmażam aż lekko zbrązowieją.

I już. Gotowe do jedzenia.

Farsz pieczarkowy można zastąpić na przykład farszem szynkowo-jajecznym albo zamiast pieczarek dodać kurki. Właściwie to, co tylko się da posiekać można do farszu dodać. Albo co się lubi J

Smacznego! I wesołego jajka.

Przepisy z tych kategorii

3

Jajka zapiekane w pieczarkowyc…

Mico Mico
Olive and flour

Wuzetka

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

2

Bieszczadzkie proziaki

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Szpecle dyniowe

Laura Laura
Cafe Babilon

2

Domowe biszkopciki dla niemowl…

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Murzynek

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Przepisy z tych kategorii

Pieczony budyń waniliowy

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Grzanki z rydzami i jajkami sa…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Majonez domowej roboty

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Jajka z majonezem i wędzonym ł…

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

1

Biszkoptowe ciasto z jabłkami

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Jajka w sosie musztardowym z c…

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone