Jajka faszerowane z pieczarkami

8 jajek ugotowanych na twardo

pół kilo pieczarek

1 cebula

1 pęczek szczypiorku

sól i pieprz

olej do smażenia

Najpierw na oleju podsmażam posoloną cebule - by się zeszkliła - potem dorzucam pokrojone grubo pieczarki (bez nóżek) i smażę aż pieczarki będą jadalne i odparuje plyn z grzybów.

Studzę i wrzucam do blendera, razem z porwanym na mniejsze części szczypiorkiem i wszystko miksuję, ale tak by nie powstała miazga, ale spore, wyczuwalne kawałki pieczarek.

Ugotowane jajka w skorupkach kroję ostrożnie nożem na pół - to kwestia wprawy, ale powinno się udać, nawet jesli skorupki się troszke pokruszą. Nóż powinien być ząbkowany, wtedy łatwiej kroić.

Łyżką wyciągam zawartość jajek i rozgniatam ją widelcem, dodaję do pieczarek, mieszam dokładnie i z powrotem pakuje do połówek jajek.

Następnie na patelni rozgrzewam olej i układam jajka - farszem do dołu, podsmażam aż lekko zbrązowieją.

I już. Gotowe do jedzenia.

Farsz pieczarkowy można zastąpić na przykład farszem szynkowo-jajecznym albo zamiast pieczarek dodać kurki. Właściwie to, co tylko się da posiekać można do farszu dodać. Albo co się lubi J

Smacznego! I wesołego jajka.

Przepisy z tych kategorii

3

Jajka zapiekane w pieczarkowyc…

Mico Mico
Olive and flour

Świąteczne choinki bezowe

Dzi Dzi
karmelowy

Miękkie pierniczki na ostatnią…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Piernik litewski z bakaliami

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...

Piernik na ciemnym piwie

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Bakaliowy tort z kremem mascar…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Przepisy z tych kategorii

Śledź po japońsku

Jemto Jemto
JEMTO

1

Farfalle z łososiem wędzonym

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

2

Sałatka śledziowa z buraczkami

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

2

Ryba z rodzynkami i czerwoną…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

1

Rolmopsy z zielonym jabłkiem i…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Korzenny śledź z żurawiną

kinoikuchnia kinoikuchnia
Kino&Kuchnia