Jajka faszerowane z pieczarkami

8 jajek ugotowanych na twardo

pół kilo pieczarek

1 cebula

1 pęczek szczypiorku

sól i pieprz

olej do smażenia

Najpierw na oleju podsmażam posoloną cebule - by się zeszkliła - potem dorzucam pokrojone grubo pieczarki (bez nóżek) i smażę aż pieczarki będą jadalne i odparuje plyn z grzybów.

Studzę i wrzucam do blendera, razem z porwanym na mniejsze części szczypiorkiem i wszystko miksuję, ale tak by nie powstała miazga, ale spore, wyczuwalne kawałki pieczarek.

Ugotowane jajka w skorupkach kroję ostrożnie nożem na pół - to kwestia wprawy, ale powinno się udać, nawet jesli skorupki się troszke pokruszą. Nóż powinien być ząbkowany, wtedy łatwiej kroić.

Łyżką wyciągam zawartość jajek i rozgniatam ją widelcem, dodaję do pieczarek, mieszam dokładnie i z powrotem pakuje do połówek jajek.

Następnie na patelni rozgrzewam olej i układam jajka - farszem do dołu, podsmażam aż lekko zbrązowieją.

I już. Gotowe do jedzenia.

Farsz pieczarkowy można zastąpić na przykład farszem szynkowo-jajecznym albo zamiast pieczarek dodać kurki. Właściwie to, co tylko się da posiekać można do farszu dodać. Albo co się lubi J

Smacznego! I wesołego jajka.

Przepisy z tych kategorii

4

Jajka zapiekane w pieczarkowyc…

Mico Mico
Olive and flour

Biszkopt z jabłkami i cynamone…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Tarta cytrynowa z bezą (lemon…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Idealny sos angielski

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Ślimaczki z omletów z żółtym s…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

4

Sernik z malinami i kruszonką

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

Grzybowa zupa cioci Ireny

ankawell ankawell
ŻYCIE OD KUCHNI

Pierogi z kurkami i pietruszko…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

1

Piersi kurczaka nadziewane kur…

Dzi Dzi
karmelowy

1

Polędwiczki drobiowe w sosie k…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

1

Naleśniki szpinakowe z sosem k…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Cebulowy chleb z kurkami

Tosia i Śliwka Tosia i Śliwka
Smakowity chleb