Jajka faszerowane z pieczarkami

8 jajek ugotowanych na twardo

pół kilo pieczarek

1 cebula

1 pęczek szczypiorku

sól i pieprz

olej do smażenia

Najpierw na oleju podsmażam posoloną cebule - by się zeszkliła - potem dorzucam pokrojone grubo pieczarki (bez nóżek) i smażę aż pieczarki będą jadalne i odparuje plyn z grzybów.

Studzę i wrzucam do blendera, razem z porwanym na mniejsze części szczypiorkiem i wszystko miksuję, ale tak by nie powstała miazga, ale spore, wyczuwalne kawałki pieczarek.

Ugotowane jajka w skorupkach kroję ostrożnie nożem na pół - to kwestia wprawy, ale powinno się udać, nawet jesli skorupki się troszke pokruszą. Nóż powinien być ząbkowany, wtedy łatwiej kroić.

Łyżką wyciągam zawartość jajek i rozgniatam ją widelcem, dodaję do pieczarek, mieszam dokładnie i z powrotem pakuje do połówek jajek.

Następnie na patelni rozgrzewam olej i układam jajka - farszem do dołu, podsmażam aż lekko zbrązowieją.

I już. Gotowe do jedzenia.

Farsz pieczarkowy można zastąpić na przykład farszem szynkowo-jajecznym albo zamiast pieczarek dodać kurki. Właściwie to, co tylko się da posiekać można do farszu dodać. Albo co się lubi J

Smacznego! I wesołego jajka.

Przepisy z tych kategorii

3

Jajka zapiekane w pieczarkowyc…

Mico Mico
Olive and flour

1

Placek lotaryński - Quiche lor…

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Pyszne zapiekanie jabłka z pla…

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

Omlet z brokułami

napiecyku napiecyku
napiecyku

3

Wuzetka

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

3

Bieszczadzkie proziaki

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Przepisy z tych kategorii

Fasolka szparagowa & cząber

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Baba ghanoush opcjonalnie bezs…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Pasta z wątróbki i jabłek

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

1

Pulpety jaglane z pieczarkami…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Torcik warzywny z pesto

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Precle

atina atina
Tak sobie pichcę...