Jajka faszerowane z pieczarkami

8 jajek ugotowanych na twardo

pół kilo pieczarek

1 cebula

1 pęczek szczypiorku

sól i pieprz

olej do smażenia

Najpierw na oleju podsmażam posoloną cebule - by się zeszkliła - potem dorzucam pokrojone grubo pieczarki (bez nóżek) i smażę aż pieczarki będą jadalne i odparuje plyn z grzybów.

Studzę i wrzucam do blendera, razem z porwanym na mniejsze części szczypiorkiem i wszystko miksuję, ale tak by nie powstała miazga, ale spore, wyczuwalne kawałki pieczarek.

Ugotowane jajka w skorupkach kroję ostrożnie nożem na pół - to kwestia wprawy, ale powinno się udać, nawet jesli skorupki się troszke pokruszą. Nóż powinien być ząbkowany, wtedy łatwiej kroić.

Łyżką wyciągam zawartość jajek i rozgniatam ją widelcem, dodaję do pieczarek, mieszam dokładnie i z powrotem pakuje do połówek jajek.

Następnie na patelni rozgrzewam olej i układam jajka - farszem do dołu, podsmażam aż lekko zbrązowieją.

I już. Gotowe do jedzenia.

Farsz pieczarkowy można zastąpić na przykład farszem szynkowo-jajecznym albo zamiast pieczarek dodać kurki. Właściwie to, co tylko się da posiekać można do farszu dodać. Albo co się lubi J

Smacznego! I wesołego jajka.

Przepisy z tych kategorii

Jajka zapiekane w pieczarkowych czapeczkach.
4

Jajka zapiekane w pieczarkowyc…

Mico Mico
Olive and flour

Skorzonera zapiekana w migdałach

Skorzonera zapiekana w migdała…

Dzi Dzi
karmelowy

Jajka faszerowane pieczarkami
1

Jajka faszerowane pieczarkami

ankawell ankawell
ŻYCIE OD KUCHNI

Pieczarkowa pasta

Pieczarkowa pasta

ankawell ankawell
ŻYCIE OD KUCHNI

Daktyle faszerowane serem
1

Daktyle faszerowane serem

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Sajgonki na zimno

Sajgonki na zimno

edysqa edysqa
Co na wege obiad?

Przepisy z tych kategorii

Łazanki z brukselką
1

Łazanki z brukselką

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Zapiekanki z pieczarkami
1

Zapiekanki z pieczarkami

atina atina
Tak sobie pichcę...

Linguine z sepią, krewetkami i grzybami. Pasta e Vino!

Linguine z sepią, krewetkami i…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Szakszuka z jarmużem

Szakszuka z jarmużem

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Piwne podpłomyki z karmelizowanym porem, pieczarkami i orzechową brukselką

Piwne podpłomyki z karmelizowa…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Risotto grzybowe

Risotto grzybowe

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii