Jajka faszerowane z pieczarkami

8 jajek ugotowanych na twardo

pół kilo pieczarek

1 cebula

1 pęczek szczypiorku

sól i pieprz

olej do smażenia

Najpierw na oleju podsmażam posoloną cebule - by się zeszkliła - potem dorzucam pokrojone grubo pieczarki (bez nóżek) i smażę aż pieczarki będą jadalne i odparuje plyn z grzybów.

Studzę i wrzucam do blendera, razem z porwanym na mniejsze części szczypiorkiem i wszystko miksuję, ale tak by nie powstała miazga, ale spore, wyczuwalne kawałki pieczarek.

Ugotowane jajka w skorupkach kroję ostrożnie nożem na pół - to kwestia wprawy, ale powinno się udać, nawet jesli skorupki się troszke pokruszą. Nóż powinien być ząbkowany, wtedy łatwiej kroić.

Łyżką wyciągam zawartość jajek i rozgniatam ją widelcem, dodaję do pieczarek, mieszam dokładnie i z powrotem pakuje do połówek jajek.

Następnie na patelni rozgrzewam olej i układam jajka - farszem do dołu, podsmażam aż lekko zbrązowieją.

I już. Gotowe do jedzenia.

Farsz pieczarkowy można zastąpić na przykład farszem szynkowo-jajecznym albo zamiast pieczarek dodać kurki. Właściwie to, co tylko się da posiekać można do farszu dodać. Albo co się lubi J

Smacznego! I wesołego jajka.

Przepisy z tych kategorii

3

Jajka zapiekane w pieczarkowyc…

Mico Mico
Olive and flour

Tort bezowy z cytrynowym kreme…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Jabłka zapiekane z sosem wanil…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Omlet z cukinią

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

O tym, jak weszłam w dwudziest…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Kolorowa babka

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Przepisy z tych kategorii

3

Ciasto z musem śliwkowym i bit…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Tarta serowa z figami (Cheese…

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

2

Szarlotka „Złota Rosa” z budyn…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

4

Owoce zapiekane z koglem mogle…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

2

Oryginalne Włoskie Tiramisu z…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

2

Kaiserschmarrn - omlet cesarsk…

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie