Jajka faszerowane wędzonym łososiem
 
            Święta coraz bliżej, więc chyba juź najwyższa pora, abym sama zaproponowała parę wielkanocnych potraw do organizowanej przeze mnie akcji Wielkanocne Smaki :) 
 Pierwsza z nich to jajka faszerowane wędzonym łososiem. Łatwa do zrobienia i efektowna przekąska zarówno na śniadanie, jak i kolację :)
 
  
 
 JAJKA FASZEROWANE ŁOSOSIEM 
 5 jajek, 
 100g wędzonego łososia, 
 2-3 łyżki majonezu, 
 sól i pieprz, 
 kapary, 
 natka pietruszki 
 
 Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Przekroić wzdłuż na połówki i łyżeczką wydrążyć żółtka. 
 Łososia pokroić na paseczki. Mniej więcej 1/3 odłożyć do dekoracji, a resztę zmiksować razem z żółtkami i majonezem na gładką pastę. Ilość majonezu dobrać tak, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Masę doprawić do smaku pieprzem (ewentualnie solą, ale z reguły łosoś jest wystarczająco słony). Pastę przełożyć do szprycy i napełnić nią połówki jajek. Następnie każde jajko udekorować odłożonym wcześniej łososiem, kaparami i natką. 
 
  
 
 
  
 
 
            