Jajka faszerowane pastą z młodych listków

Jajka faszerowane pastą z młodych listków

Zdjęcie - Jajka faszerowane pastą z młodych listków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jajka faszerowane pastą z młodych listków są idealne na Wielkanoc. Moja rodzina uwielbia te pyszne, faszerowane jajka. Są idealne na święta.

W składnikach, poza młodymi listkami, znajdziecie też m.in. zdrowy olej KUJAWSKI tłoczony na zimno LEN. Dlaczego warto go dodawać? Olej ten to źródło kwasów omega-3, których zawiera przeszło 40 razy więcej niż oliwa z oliwek. Poza tym ma pyszny smak. Ja uwielbiam oleje na zimno i na stałe są w mojej diecie 🙂

Składniki na jajka faszerowane pastą z młodych listków:

  • 6 jajek
  • 2 małe garście młodych listków
  • 2 łyżki oleju Kujawskiego lnianego tłoczonego na zimno
  • 2 łyżki jogurtu
  • 1 łyżka majonezu
  • do smaku: sól, pieprz i szczypta granulowanego czosnku
  • świeży szczypiorek do posypania

Zdjęcie - Jajka faszerowane pastą z młodych listków - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak przygotować jajka faszerowane pastą z młodych listków?

Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy na pół. Z każdej połówki wyciągamy żółtko i przekładamy je do miseczki. Puste białka układamy na paterze.

Żółtka rozdrabniamy widelcem.

Do misy blendera z nożami wkładamy młode listki, dolewamy olej KUJAWSKI tłoczony na zimno LEN i wszystko miksujemy.

Zmiksowane listki dodajemy do żółtek. Dodajemy też majonez i jogurt. Doprawiamy wszystko do smaku. Mieszamy dokładnie składniki. Gotową pastą napełniamy białka.

Jajka faszerowane pastą z młodych listków posypujemy posiekanym świeżym szczypiorkiem.

 

 

Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 30 min.
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów