Jajka faszerowane dynią lub batatami

Jajka faszerowane dynią lub batatami

Zdjęcie - Jajka faszerowane dynią lub batatami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zapraszam na kolejną propozycję jajek faszerowanych nietradycyjnie ;-) Mam nadzieję że wam się spodoba i spróbujecie lub zainspiruje was do nowych smaków. Są delikatne a zarazem i lekko pikantne Polecam

Zdjęcie - Jajka faszerowane dynią lub batatami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  • 4 jajka
  • *ok 60 g upieczonej dyni lub batatów
  • 50 g sera typu feta lub koryciński
  • 1 łyżeczka musztardy ostrej
  • 2 łyżeczki majonezu
  • garstka rzeżuchy
  • ok 2 łyżki szczypiorku

ponadto

  • szczypta kolorowego pieprzu
  • rzeżucha do dekoracji
  • liście sałaty do dekoracji

Jajka ugotować na twardo odcedzić obrać ze skorupek, przeciąć na pół i wydrążyć żółtka. Do melaksera przełożyć upieczoną dynię, żółtka, ser musztardę oraz majonez - całość zmiksować. Następnie doprawić solą i pieprzem oraz wymieszać z pokrojonym drobniutko szczypiorkiem i rzeżuchą .
Pozostawione białka nadziewać masą posypać tartym serem i rzeżuchą oraz świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego 

* Oczyszczoną dynię lub bataty przeprawić słodką i ostrą papryką oraz solą - upiec w 180 C aż będzie miękka, wystudzić.

Zdjęcie - Jajka faszerowane dynią lub batatami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Jajka faszerowane dynią lub batatami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

przepis własny

Kategorie przepisów