Jajka faszerowane awokado i serem żółtym

Jajka faszerowane awokado i serem żółtym

Dzisiaj przedstawiam Wam mój pierwszy przepis wielkanocny w tym roku. Nadzienie z awokado na pewno zasmakuje każdemu, ale pamiętajcie, że użyć takiej ilości pieprzu kajeńskiego, żeby wszyscy goście byli zadowoleni ;)

 

Zdjęcie - Jajka faszerowane awokado i serem żółtym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki:

3 jajka

1 awokado

5 dag sera żółtego

1 łyżka majonezu

1 łyżka soku z cytryny

ok. 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne

sól, pieprz

kukurydza z puszki

 

1. Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać. Przekroić na pół i wyjąć żółtka.

2. Obrać awokado. Zmielić w blenderze z żółtkami, sokiem z cytryny, majonezem i przyprawami.

3. Pastę nałożyć do szprycy i nadziewać jajka. Można też nałożyć farsz łyżeczką do zagłębień po żółtkach.

4. Faszerowane jajka posypać żółtym serem (u mnie gouda z pesto bazyliowym) oraz udekorować ziarenkami kukurydzy z puszki.

 

Przeważającym kolorem jest zieleń, więc dodaję przepis nie tylko do akcji Wielkanocne smaki Mirabelki, ale także do Zielono mi – Pinkcake.

 

Zdjęcie - Jajka faszerowane awokado i serem żółtym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Jajka faszerowane awokado i serem żółtym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tags: jajka, Wielkanoc, zielone

Kategorie przepisów