Jajecznica z cukinią i kurkami

Jajecznica z cukinią i kurkami

Dziś proponuję świetny przepis na leniwe weekendowe śniadanie, wykorzystujące świeże i sezonowe produkty. Pyszna i łatwa jajecznica z chrupiącą cukinią, kurkami, z dodatkiem mozzarelli, podana z chrupiącymi tostami świetnie sprawdzi się na śniadanie dla całej rodziny. Polecam!

Zdjęcie - Jajecznica z cukinią i kurkami / Scrambled eggs with zucchini and chanterelles - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Scroll down for recipe in English

Jajecznica z cukinią i kurkami

(2 porcje)

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1/2 cukinii, pokrojonej w cienkie plasterki
  • duża garść oczyszczonych kurek, większe przekrojone na połówki
  • 50 g kiełbasy pokrojonej w cienkie plasterki
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 50 g startej mozzarelli
  • 1 łyżka masła
  • 1/3 szklanki mleka lub śmietanki
  • pieprz, sól

Przygotowanie:

  1. W średniej miseczce roztrzep jajka z mlekiem lub śmietanką.
  2. Na średniej patelni rozgrzej na średnim ogniu masło, wrzuć kiełbasę, cebulę i podsmaż przez 2-3 minuty. Następnie dodaj cukinię wraz z kurkami i smaż aż zmiękną.
  3. Zmniejsz ogień do bardzo małego, wlej mieszankę jajeczną, smaż aż się zetną i wmieszaj mozzarellę.
  4. Dopraw solą i pieprzem i podawaj z chrupiącymi tostami.

Smacznego!

Zdjęcie - Jajecznica z cukinią i kurkami / Scrambled eggs with zucchini and chanterelles - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Scrambled eggs with zucchini and chanterelles

(2 servings)

Ingredients:

  • 4 eggs
  • 1/2 zucchini, cut into thin slices
  • large handful of chanterelles, large cut in half
  • 50 grams of sausage, cut into thin slices
  • 1 small onion, finely diced
  • 50 g of grated mozzarella
  • 1 tablespoon butter
  • 1/3 cup milk or cream
  • pepper, salt

Preparation:

  1. In a medium bowl, whisk eggs with milk or cream.
  2. Place the butter in the medium pan over medium heat, add sausage, onions and cook for 2-3 minutes. Then, add the zucchini with mushrooms and cook until softened.
  3. Reduce the heat to low, add the egg mixture, cook until they are scrambled to your liking, next stir in the mozzarella.
  4. Season with salt and pepper and serve with toasts.

Enjoy!

Zdjęcie - Jajecznica z cukinią i kurkami / Scrambled eggs with zucchini and chanterelles - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów