Jagodzianki twarogowe

Jagodzianki twarogowe

Na tym targowisku zawsze panuje gwar. Maleńka staruszka co roku w tym samym miejscu sprzedaje zioła wprost z niewielkiego koszyka, a kilka kroków dalej młody chłopak rozdaje polne bukieciki każdej przechodzącej osobie. Trzeba przyznać, że gadane ma… Każdą wiązankę w jednej chwili ubiera w zgrabną historyjkę, dzięki czemu udaje mu się sprzedać całe naręcza i jednocześnie sprawić, że kupujący choć na chwilę czują się wyjątkowi, piękniejsi, wyróżnieni…

Skąpane w pełnym słońcu stragany niemal pulsują od wysokiej temperatury. Przechodząc jednak przez szeroko otwartą bramę wszyscy zapominają o skwarze. Jak zaczarowani aromatem świeżych owoców i warzyw podążają tam, gdzie ich prowadzi. Każdy zdaje się być ciągnięty przez inny zapach, w innym kierunku, przez co cały plac targowy wypełniony jest krążącymi ludźmi.Nigdy do końca nie wiadomo jak daleko dasz się wciągnąć. Nigdy nie wiadomo gdzie aromat Cię doprowadzi. Czy będą to ostatnie w sezonie truskawki, czy czarne od słońca czereśnie, a może smukły, zielony koperek i młoda czerwona kapusta. W najdalszym kąciku stoi rozstawiony stół. Niewielki i chwiejny. Zbity ze starych nadłamanych desek, które od początku wydały mi się wyjątkowe. Tym razem znalazłam na nich jagody – prawdziwe, leśne, czarne jak pochmurne nocne niebo i pachnące igliwiem.

Kupuję… bo kto wie, czy jutro tu będą znowu. Będą jagodzianki. Kupuję więcej, bo wiem, że dzieci z pewnością połowę zjedzą rywalizując kto ma bardziej fioletową buzię…

A jagodzianki były pyszne. Dzieci zjadły je z ciepłym mlekiem, a ja wiem, że to właśnie te jagodzianki za kilkanaście lat będą wspominać tak, jak ja wspominam te, które piekła moja mama.

Tak tworzy się historia… Bardzo smaczna historia… Jagodowa!

Zdjęcie - Jagodzianki twarogowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

(12 sztuk)

  • 450g mąki pszennej
  • 150g mielonego twarogu (jak na sernik)
  • 2 duże jajka
  • 125ml letniego mleka
  • 7g drożdży instant
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka masła
  • około 200g jagód
  • 2 łyżki cukru do owoców (opcjonalnie)
  • 1 żółtko do posmarowania

Przygotowanie krok po kroku:

  • Drożdże rozpuść w mleku, dodaj cukier i wymieszaj. Odstaw na 10 minut aż drożdże się uaktywnią.
  • Mąkę przesiej do dużej miski. Dodaj twaróg oraz pozostałe składniki i rozczyn i zarób ciasto.
  • Następnie wyrabiaj tak długo aż stanie się elastyczne i gładkie. Może być nieco lepkie pomimo dobrego wyrobienia, ale unikaj nadmiernego podsypywania mąką, ponieważ ciasto stanie się twarde i zbite.
  • Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw do podwojenia objętości. Powinno to zająć około 45 minut w zależności od temperatury otoczenia oraz użytych składników.
  • Wyrośnięte ciasto podziel na 12 części (lub mniej, jeśli chcesz upiec większe jagodzianki).
  • Z każdej częsci formuj kulkę, lekko ją rozpłaszcz dłonią. Na środek ułóż jagody i dodaj 1/2 łyżeczki cukru (można pominąć). Ciasto zaklej dokładnie i układaj w formie żaroodpornej złożeniem do dołu.
  • Wykonaj tę samą czynność w pozostałymi kawałkami ciasta.
  • Ułożone bułeczki odstaw na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
  • Żółtko rozmąć z łyżką wody i posmaruj dokładnie wyrośnięte bułeczki.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 30-40 minut aż uzyskają brązowozłoty kolor.
  • Ostudź, polukruj lub oprósz cukrem pudrem wg uznania.

Smacznego!

Zdjęcie - Jagodzianki twarogowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Jagodzianki twarogowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Jagodzianki twarogowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów