Jagodzianki na mące chlebowej

Jagodzianki na mące chlebowej

Zdjęcie - Jagodzianki na mące chlebowej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Te bułeczki są mniej puszyste niż zwykłe jagodzianki. Za to bardziej rustykalne i retro.
Ciasto z mąką chlebową jest wyrazistsze w smaku, co nie zmienia faktu, że pyszne.
Zdjęcie - Jagodzianki na mące chlebowej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jagodzianki
/ przepis własny, na 6 sztuk/

- 2 jajka
- 300 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 200 g świeżych jagód
- 60 g miękkiego masła
- 125 ml ciepłego mleka
-10 g świeżych drożdży
- szczypta soli
- 35 g cukru waniliowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

kruszonka:
- 50 g mąki
- 25 cukru waniliowego
- 25 g masła

Z mąki, mleka, cukru i drożdży robię rozczyn- odstawiam go do wyrośnięcia.
Następnie przesiewam pozostałą mąkę, dodaję cukier (odejmujac 1 łyżkę), jedno jajko, resztę mleka, masło i sól.
Zagniatam elastyczne ciasto.
Odstawiam do wyrośnięcia na ok. 1,5 h.
Jagody dokładnie oczyszczam z wszelakich patyczków, listków itd., myję, wsypuję do miseczki i dodaję mąkę ziemniaczaną oraz wcześniej odjętą 1 łyżkę cukru waniliowego. Odstawiam na bok.
Wyrośnięte ciasto dzielę na 6 równych części i każdą wałkuję na okrągły, ale niewielki placuszek.
Przekładam na niego 2 łyżki jagód i zaklejam. Tak samo postępuję z pięcioma pozostałymi.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układam bułeczki i pozostawiam je na ok. 30 minut, aby jeszcze troszkę wyrosły.
Z mąki, cukru o masła robię kruszonkę.
Jajko rozkłócam w kubku, smaruję bułeczki pędzelkiem i posypuję kruszonką.
Jagodzianki piekę w 180 stopniach (bez termoobiegu) przez ok. 20 minut- na złoty kolor.
Studzę na kuchennej kratce.
Smacznego!:)
Zdjęcie - Jagodzianki na mące chlebowej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Jagodzianki na mące chlebowej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Śledź mój profil na Facebooku i Instagramie!
______________________________♥____________________________

Kategorie przepisów