Jagody w syropie

Jagody w syropie
Zdjęcie - Jagody w syropie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • Wynik: 50
  • Czas przygotowania: 20minuty
  • Czas gotowania: 30minuty

Jagody to takie owoce, których nigdy nie ma za dużo. Niestety. Te które uda mi się zdobyć zwykle mrożę, żeby były na zimę jednak najbardziej marzą mi się przetwory z jagód. Chciałabym  mieć ich tak dużo, żeby  nasmażyć mnóstwo pysznych konfitur np. takich. Póki co, zrobiłam kilka słoiczków jagód w syropie. To trochę takie wspomnienie z dzieciństwa, pyszny dodatek do lodów, deserów a także najlepsze i nasłodsze lekarstwo w chorobie. Proporcje podaje w przybliżeniu, gdyż wszystko robiłam raczej na "oko".

Składniki Instrukcje

Jagody, przebrać, opłukać, osuszyć. Wsypać do słoiczków  i przesypać cukrem. Delikatnie obrócić słoikiem we wszystkie strony aby cukier  wymieszał się z jagodami. Duży, szeroki garnek wyłożyć szmatką, ustawić słoiki, tak, żeby się nie dotykały, zalać wodą na wysokość 3/4 słoików i zagotować. Pasteryzować ok. 30 min.

Smacznego:)

Zdjęcie - Jagody w syropie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów