Jagodowe bajgle

Jagodowe bajgle

Zdjęcie - Jagodowe bajgle - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Latem staram się każdego dnia korzystać z sezonowych owoców i warzyw. Wczoraj przeraziła mnie myśl, że niedługo się skończy sezon jagodowy.  To sprawiło, że zaczęłam z nimi eksperymentować w kuchni jeszcze chętniej.

Jednocześnie myślę już trochę o zbliżającej się jesieni, wspominałam ostatnio dyniowe bajgle, które zrobiłam rok temu. Pomyślałam, że można je przygotować w wersji owocowej na słodko np. z wcześniej wspomnianymi jagodami. Musiałam to sprawdzić w praktyce, więc zabrałam się do pieczenia!

Zdjęcie - Jagodowe bajgle - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Jagodowe bajgle - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jagodowe bajgle Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 40 min. Czas pieczenia: 15 min. Całkowity czas: 1 godz. 55 min.

Porcje: 6

Składniki
  • 450 g mąki pszennej typ 650
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 150 g jagód
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 270 ml letniej wody

Instrukcja
  1. Mąkę przesiewamy do misy. Dodajemy drożdże, cukier, sól, umyte i osuszone jagody.
  2. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto mikserem przez 5 minut. Gładkie ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 h.
  3. Po tym czasie przekładamy ciasto na oprószony mąką blat. Dzielimy na 6 części, z każdej z nich formujemy okrągłą i lekko spłaszczoną bułeczkę, którą kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem.
  4. W bułeczkach robimy dziurki na środku np. wycinając je wąskim kieliszkiem/kielonkiem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut.
  5. W dużym garnku gotujemy wodę z łyżką cukru. Wrzucamy do wody przyszłego bajgla i gotujemy go przez minutę. Jeśli nie udało się go odkleić od pergaminu, wrzucamy go do garnka razem z papierem. Po minucie próbujemy odkleić papier i przewracamy bułeczkę na drugą stronę, gotujemy kolejną minutę.
  6. Tak podgotowane bajgle kładziemy ponownie na blasze wyłożonej pergaminem. Smarujemy ich wierzch rozbełtanym żółtkiem i posypujemy płatkami migdałowymi. Wkładamy do rozgrzanego pieca i pieczemy przez 15 minut w 200 stopniach.
  7. Upieczone bajgle posypujemy cukrem pudrem.

3.1.09

Kategorie przepisów