Jagodowe babeczki z białą czekoladą


Przepis z książeczki wydanej przez Gazetę Wyborczą: Nowa Kuchnia Włoska - Babeczki.
Babeczki z tego przepisu są pyszne, aromatyczne i wilgotne - polecam.
Mi wyszło 19 babeczek, w przepisie pisze, że powinno wyjść 12 - nie wiem, jak oni to sprawdzają :(
Składniki:
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
250 g białej czekolady, połamanej ( ja dałam 150g)
200 ml mleka
2 duże jajka
100 g cukru
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
90 g miękkiego masła
250 g jagód
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Formę muffinkową wykładamy papilotkami. Mąkę i proszek mieszamy w misce. 150 g czekolady rozpuszczamy z mlekiem na parze. W osobnym naczyniu ubijamy jajka, cukier, esencję waniliową, masło i czekoladę z mlekiem. Zmniejszamy obroty i powoli dosypujemy mąkę z proszkiem. Na koniec dosypujemy jagody i delikatnie mieszamy.
Wkładamy ciasto do foremek, pieczemy 20 minut. Studzimy na kratce.
Można teraz posmarować babeczki z wierzchu rozpuszczoną białą czekoladą - ja ten punkt pominęłam.