Jagnięcina z kapustą

Jagnięcina z kapustą

40 dag jagnięciny

3 listki laurowe

2 ząbki czosnku

1/2 szklanki czerwonego wina

6 suszonych śliwek

sól

pieprz

olej

Mięso pokroić w grube plastry, natrzeć solą, pieprzem i czosnkiem. Następnie zalać winem, odstawić na noc do lodówki.

 Na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu, włożyć odsączone z zalewy kawałki jagnięciny. Mięso zapiec z dwóch stron. Do naczynia żaroodpornego wlać  odrobinę oleju, położyć  jagnięcinę. Dodać listki laurowe i suszone śliwki. Piec w nagrzanym piekarniku (około200 st.) przez około godzinę. Mięso polewać od czasu do czasu wytworzonym sosem. Jeśli sosu będzie za mało ( a tak było w moim przypadku) uzupełnić wywarem.

Kapucha jak kapucha. Każdy robi w/g swojej fantazji. Ja kiszoną kapustę podgotowałam, odsączyłam z wody i przesmażyłam z cebulą na patelni. Po drodze dodałam suszone śliwki i odrobinę cukru.

Mięcho po upieczeniu podałam z kapustą.

 

 

 

 

 

 

                                   Zdjęcie -  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

                                  Zdjęcie -  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  

 

 

 

 

 

 

 

         Zdjęcie -  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

                                 Zdjęcie -  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów