Jagnięcina duszona z jabłkami, orzechami włoskimi i morelami

Jagnięcina duszona z jabłkami, orzechami włoskimi i morelami
Zdjęcie - Jagnięcina duszona z jabłkami, orzechami włoskimi i morelami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Jagnięcina duszona z jabłkami, orzechami włoskimi i morelami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Jagnięcina duszona z jabłkami, orzechami włoskimi i morelami Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszny gulasz z jagnięciny. Mięso jest duszone w towarzystwie aromatycznych przypraw i białego wina, z dodatkiem jabłek, moreli i orzechów włoskich. Jeżeli macie taką opcję można, a nawet warto przygotować to danie dzień wcześniej. Całość nabierze mocniejszego smaku. Oczywiście wskazane jest też mieć w zapasie nieco więcej wina. Podobno lampka wina wypita podczas gotowania również wpływa na ostateczny smak potrawy. ;)

Składniki na 4-6 porcji: 800 g jagnięciny
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 kwaskowate jabłka np. szara reneta, ligol
2 łyżki słodkiej mielonej papryki
2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
½ łyżeczki tymianku
¾ łyżeczki kuminu
½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie)
200 ml białego półwytrawnego wina
400-500 mlbulionu z jagnięciny, drobiowego lub warzywnego
¼ łyżeczki mielonego cynamonu
skórka z ½ cytryny
1 łyżeczka miodu
125 g suszonych moreli
kilka gałązek mięty
50 g zmielonych orzechów włoskich
50 g prażonych orzechów włoskich, grubo posiekanych

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w grubą kostkę. Cebule i czosnek obrać, osobno posiekać. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzać olej. W partiach podsmażyć na nim mięso do zbrązowienia. Przełożyć do garnka z grubym dnem. Na patelnię po smażeniu mięsa włożyć cebulę, oprószyć solą. Dodać paprykę słodką, tymianek i kumin. Podsmażyć na średnim ogniu przez ok. 5 minut. Dodać czosnek, smażyć jeszcze minutę. Przełożyć do garnka z mięsem. Na patelnię wlać wino, zagotować. Łopatką zeskrobać wszystko, co przywarło podczas smażenia. Całość przelać do garnka. Dodać bulion, jabłka, cynamon, skórkę z cytryny i miód. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić przez 75 minut. Dodać morele, posiekane i rozgniecione łodyżki mięty (listki zachować) oraz zmielone orzechy włoskie. Gotować jeszcze 30 minut. Danie podawać posypane prażonymi orzechami i listkami mięty.
Smacznego!

Kategorie przepisów