Jaglany i korzenny pudding

Jaglany i korzenny pudding
Zdjęcie - Jaglany i korzenny pudding - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Po wczorajszym Blue Monday dziś tryskam radością. A dlaczego? Odpowiedź jest prosta!Dziś na Hellozdrowie.pl ukazał się mój artykuł z jaglanym, korzennym puddingiem w roli głównej.:)
Przed nami jeszcze dobre dwa miesiące śniegów i mrozów przeplatanych pluchą, deszczem i temperaturami blisko + 10 stopni. Nasze organizmy szaleją, a my razem z nimi. No bo jak tu sobie poradzić z taką dziwną zimą? Najlepiej sposobem! Nie od dziś wiadomo, że naturalnymi wspomagaczami naszej odporności są przyprawy korzenne. Weźmy np. anyż , który w Polsce znany jest już od średniowiecza. Jego surowcem lekarskim są owoce mające działanie antybakteryjne i wykrztuśne. Cynamon to bakerio- i grzybobójczy przyjaciel anyżu, który korzystnie wpływa na nasze trawienie i oddychanie. Goździki, czyli wysuszone pąki kwiatowe drzewa goździkowego kryją w sobie olejek, który działa jak środek przeciwbólowy. Oprócz tego są również zbawieniem dla naszego układu pokarmowego -pobudzają jego działanie. Anyżowo-cynamonowo-goździkowe trio doskonale sprawdza się tylko jako dodatek do bożonarodzeniowego piernika? Nic bardziej mylnego! W sycącym puddingu na bazie kaszy jaglanej, mleka roślinnego, banana i kakao również smakuje wyśmienicie. I co najważniejsze takim deserem zapewniamy sobie przyzwoitą dawkę witamin i dobroczynnych substancji, które pomogą nam przetrwać pogodowe zawirowania.
Zdjęcie - Jaglany i korzenny pudding - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi/ składniki dla 4 osób/
- 100 g kaszy jaglanej- 1 dojrzały banan- 1/2 szklanki mleka roślinnego - 1 łyżka kakao- 2 łyżki syropu z agawy- odrobina soli- 2 ziarenka anyżu- 1 laska cynamonu- 2 goździki
W moździerzu ucieram goździki, oraz ziarenka anyżu. Na tarce ścieram odrobinę cynamonu. Przyprawy przekładam do maleńkiej miseczki (będą mi potrzebne pod koniec).Kaszę jaglaną dokładnie płuczę na sitku o małych oczkach.Do garnka wlewam 200 ml wody i dodaję odrobinę soli, wrzucam na wrzątek kaszę.Po 15 minutach, gdy woda wsiąknie w ziarenka zdejmuję kaszę z ognia i przykrywam na kilka minut. Następnie przekładam do dużej miski.Jeszcze ciepłą kaszę miksuję blenderem na gładką papkę.W miseczce rozdrabniam widelcem banana i dodaję do wcześniej zblendowanej masy, wrzucam również łyżkę kakao oraz dodaję 1/2 szklanki mleka roślinnego. Tak przygotowany pudding przekładam do miseczek, dekoruję syropem z agawy i przyprawami korzennymi.Smacznego! :)

Zdjęcie - Jaglany i korzenny pudding - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chcesz przeczytać cały artykuł kliknij w obrazek powyżej :)

Śledź mój profil na Facebooku i Instagramie!
______________________________♥____________________________

Kategorie przepisów