Jaglany budyń z wegańskim słonym karmelem
            
 
 
 Budyń z kaszy jaglanej czy krem? Nieważne. Ważne, że deser jest zdrowy. Karmelowy z masłem orzechowym. Ponieważ kasza jaglana ma wysoki IG obniżam go własnie dodatkiem orzechów.
 
 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
 2 szklanki mleka migdałowego albo z nerkowców ( najlepiej zrobić samemu) lub sojowe
 1/2 łyżeczki soli
 syrop daktylowy/ miód/ syrop klonowy/ksylitol - do smaku
 esencja waniliowa
 2 łyżki masła orzechowego lub migdałowego 
 karmel ( klik!) tu dowiecie się jak go przygotować
Kaszę przelej wrzątkiem a następnie wlej mleko, dodaj sól i zagotuj. Gotuj pod przykryciem 20 minut od czasu do czasu zamieszaj. Gorącą kaszę zmiksuj z 2 łyżkami karmelu, masłem orzechowym lub migdałowym, syropem daktylowym i esencją waniliową na krem. Wierzch polej gorącym karmelem i posyp orzeszkami.