Jagielnik z kruszonką i owocami

Jagielnik z kruszonką i owocami


Zdjęcie - Jagielnik z kruszonką i owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Jestem w fazie testowania i eksperymentowania z bezglutenowymi przepisami.Na pewno znasz już przepis na jagielnik (podawałam go dokładnie rok temu tutaj). Ostatnio postanowiłam przygotować troszkę inną wersję, bogatą w bezglutenową kruszonkę oraz sezonowe owoce. Wraz z ochotą na cukierniczo-dietetyczne eksperymenty dopadła mnie faza testowania alternatywnych metod zaparzania kawy i dokształcania się w tej dziedzinie.
Zdjęcie - Jagielnik z kruszonką i owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
O moim nowym kuchennym nabytku wspominałam już post niżej, ale.. to nie wszystko. Wśród nowości w moim domu pojawił się również drip i oryginalna w smaku kawa z berlińskiej kawiarni Five Elephant. Za wszystkie dary i porady związane z parzeniem kawy dziękuję ekipie Coffee Desk! :)

Zdjęcie - Jagielnik z kruszonką i owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Jagielnik z kruszonką i owocami

/ przepis własny, skłaniki na tortownicę o średnicy 20 cm/
masa:- 2 woreczki kaszy jaglanej
- 1l pełnotłustego mleka
- 1 puszka mleka kokosowego
- 60 ml oleju kokosowego
- 1 duży budyń (30 g) waniliowy bezglutenowy lub mąka ziemniaczana
- 1/2 szklanki cukru
- ziarenka wydrążone z 1 laski wanilii
owoce:
- 2 duże brzoskwinia
- garść jeżyn i malin
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
kruszonka:
- 250 g mąki bezglutenowej (u mnie była to mieszanka mąki: jaglanej, owsianej i ryżowej)
- 100 ml oleju kokosowego ( o płynnej konsystencji)
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżka miodu


Na dnie tortownicy wykładam papier do pieczenia.
W dużej misce łączę składniki kruszonki- mąkę, cukier, miód oraz płynny olej kokosowy.Rozdrabniam palcami, masa powinna mieć konsystencję piasku.Miskę przykrywam folią spożywczą i wkładam na około 30- 60 minut do lodówki.Połowę schłodzonej kruszonki rozkładam na spodzie blachy.Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni ( z termoobiegiem) na 12 minut.
Na sitku o drobnych oczkach dokładnie płuczę kaszę jaglaną ( dzięki temu pozbywam się nieprzyjemnej goryczki).
Zagotowuję 1 litr mleka, wsypuję kaszę i gotuje ją na wolnym ogniu- stale mieszając przez ok. 15 minut, dodaję olej kokosowy. Następnie wlewam mleko kokosowe, wszystko dokładnie blenduję na papkę.Następnie wlewam mleko kokosowe, wszystko dokładnie blenduję na papkę.
Dodaję cukier, ziarenka wanilii, budyń lub mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszam. Próbuję- masa jest pyszna.Owoce myję, pozbawiam szypułek i pestek. Kilka malin i jeżyn zostawiam do dekoracji, pozostałe owoce przekładam do małej miseczki posypuję mąką i dokładnie mieszam.
Przelewam jaglaną masę na wcześniej podpieczony spód, następnie rozkładam na cieście owoce i wszystko posypuję kruszonką, piekę w piekarniku przez około 45 minut.Kroję ciasto po całkowitym wystudzeniu.
Smacznego!:)

Zdjęcie - Jagielnik z kruszonką i owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Jagielnik z kruszonką i owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Jagielnik z kruszonką i owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Śledź mój profil na Facebooku i Instagramie!
______________________________♥_________________________

Kategorie przepisów