Jabłkowe ciasto teściowej
Delikatne ciast jabłkowe z przepisu mojej Teściowej które zawsze wychodzi na majówkę w sam raz do popołudniowej kawki :-)
3 SZKLANKI MAKI KRUPCZATKI
3 JAJKA
250 g MARGARYNY
1 SZKLANKA CUKRU ( 250g )
2 kg JABŁEK
3 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA
Jabłka obrać i pokroić w małe plasterki o grubości ok 3-4 mm następnie wrzucić je do garnka i podprażyć aby lekko zmiękły. W małym garnuszku rozpuścić margarynę i przestudzić. Do miski wsypać make wymieszana z proszkiem do pieczenia, cukier i przestudzony tłuszcz wbić jedno całe jajko i dwa żółtka białka odłożyć - zagnieść ciasto będzie dość rzadkie ale nie dosypywać mąki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia ciasto podzielić na dwie części jedną wyłożyć na blachę można maczać palce w mące by lepiej nam się rozkładało. Wyłożyć jabłka i na wierzch drugą część najlepiej po kawałku bo dość ciężko się rozkłada nie uklepywać ciasta, Piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 50 minut . Przestudzić i podawać można posypać odrobina cukru pudru niekoniecznie.
Smacznego
... a tu jeszcze kilka fotek...