Jabłka zapiekane z sosem waniliowym

Jabłka zapiekane z sosem waniliowym
Jabłka zapiekane…właśnie taki deser pamiętam z dzieciństwa. Jabłka w takiej formie były podawane w przedszkolu, na koloniach i obozach. Lubiłam bardzo… pałaszowałam ze smakiem i prosiłam o dokładkę. W niedzielę i święta do jabłek podawano tajemniczy, słodki sos. Nie znam receptury, ale myślę, że to był sos waniliowy, taki sam jaki podaje się do szarlotki ( w tamtych czasach, nikt nie dodawał do sosu wanilii, co najwyżej cukier waniliowy ). Właśnie za takim sosem i takim jabłkiem nagle zatęskniłam. Polecam zapiekane jabłka, to doskonały deser na jesienne popołudnia :-)

Zdjęcie - Jabłka zapiekane z sosem waniliowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 4 kwaskowate jabłka
  • filiżanka posiekanych orzechów laskowych
  • łyżka masła
Składniki na sos waniliowy
  • 3 żółtka
  • 100 ml. mleka
  • 100 ml. słodkiej śmietanki
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • laska wanilii
Z jabłek ścinam końcówki z ogonkiem. Specjalnym nożykiem wydrążyłam gniazdka nasienne. Jabłka smaruję masłem, dzięki tej czynności skórka nie popęka. Owoce daję na blaszkę, wyłożoną folią do pieczenia i daję do piekarnika, piekę 40 min. w temp. 190 stopni. Mleko i śmietankę dałam do rondelka, dodałam laskę wanilii i wydrążone z niej ziarenka. Całość zagotowałam i odstawiłam do przestudzenia. Żółtka utarłam z cukrem na gładki krem. Do przestudzonego mleka, powoli wlewam masę żółtkową ( wcześniej wyjęłam wanilię ). Sos ponownie podgrzewam, cały czas mieszając. Kiedy zgęstnieje, odstawiam. Gotowe jabłka napełniam orzechami i ciepłe podaję z gorącym sosem. Smacznego :-) Laskę wanilii można wykorzystać do zrobienia cukru waniliowego. Pociętą na kawałki laskę wystarczy dać do słoiczka i zasypać cukrem.

Zdjęcie - Jabłka zapiekane z sosem waniliowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Jabłka zapiekane z sosem waniliowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów