Jabłka z żurawiną pod kruszonką z amarantusem

Jabłka z żurawiną pod kruszonką z amarantusem

Zdjęcie - Jabłka z żurawiną pod kruszonką z amarantusem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Klika dni temu wydawało mi się, że to już wiosna idzie, aż tu nagle… deszcz ze śniegiem, breja i zimno. Niesprzyjająca aura aż prosi się o coś pysznego, na pocieszenie. Pysznego i ciepłego, najlepiej.

Zdjęcie - Jabłka z żurawiną pod kruszonką z amarantusem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tym razem poczciwe jabłka zapiekane pod kruszoną wzbogaciłam kwaskowatą żurawiną, a do posypki, obok płatków owsianych dodałam także amarantus (trochę zdrowia!).

Zdjęcie - Jabłka z żurawiną pod kruszonką z amarantusem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Całość proponuję podawać na ciepło, z kapką bitej śmietanki albo sosem waniliowym. Zimą dobrze zadbać o odrobinę kalorii ;)

3 porcje.

Zdjęcie - Jabłka z żurawiną pod kruszonką z amarantusem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Jabłka obierz, pokrój w kostkę, dodaj żurawiny, przyprawy, mąkę ziemniaczaną, cukier i sok. Wymieszaj i przełóż do naczynia do zapiekania (lub 3 małych).

W misce połącz wszystkie składniki kruszonki, rozcierając je palcami, aby miała konsystencję "mokrego piasku". Posyp wierzch owoców i zapiekaj o. 25 minut w temp. 180 oC. Podawaj na ciepło.

Kategorie przepisów