Jabłka z jeżynami zapiekane pod kruszonką (crumble)

Jabłka z jeżynami zapiekane pod kruszonką (crumble)

Inspiracją do zrobienia tego deseru nie był fakt, że w zamrażalniku czekały jeżyny (zebrane jeszcze latem, wprost z ogrodowego krzaczka), ani to, że w misie na stole leżały piękne jabłka. Ja po prostu kupiłam nową emaliowaną foremkę i natychmiast musiałam jej użyć! :)

Zdjęcie - Jabłka z jeżynami zapiekane pod kruszonką (crumble) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nie zmienia to faktu, że ciepłe, pachnące owoce pod chrupiąca kruszonką te jeden z moich ulubionych deserów, do tego idealny w zimowy dzień. Już w trakcie pieczenia wypełnia cały dom cudownym, słodkim zapachem.

Zdjęcie - Jabłka z jeżynami zapiekane pod kruszonką (crumble) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mój deser podałam z gęstym sosem waniliowym (kupionym w sklepie- to w końcu miał być deser na szybko), świetnie pasować będzie do niego także gałka lodów albo łyżka chłodnej, niezbyt słodkiej bitej śmietany.

Zdjęcie - Jabłka z jeżynami zapiekane pod kruszonką (crumble) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ps. Pomajstrowałam trochę przy zdjęciach. Podoba się Wam taka stylistyka?

Jabłka z jeżynami zapiekane pod kruszonką (crumble)

Agata, 4 stycznia 2013

Zdjęcie - Jabłka z jeżynami zapiekane pod kruszonką (crumble) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Włóż do miski, dodaj łyżkę cukru, cynamon, wodę i skrobię. Wymieszaj wszystkie składniki i włóż do naczynia do zapiekania. Dodaj jeżyny (wcześniej nie trzeba ich rozmrażać) i wymieszaj.

Wszystkie składniki kruszonki włóż do miski i rozetrzyj palcami, aż uzyskasz konsystencję sypkich, małych kawałeczków. Rozsyp kruszonkę na wierzchu owoców, posyp dodatkowo łyżką cukru.

Piecz w temp. 180 oC ok. 40 minut, aż owoce puszczą sok, a kruszonka się zezłoci. Podawaj na ciepło.

Kategorie przepisów