Jabłka pod kruszonką


Ten deser to coś w rodzaju bardzo szybkiej szarlotki. Ciasta w nim niewiele ale za to mnóstwo owocowego nadzienia.
Idealny zarówno na ciepło jak i zimno.
Ja podawałam go z gęstym jogurtem greckim. Fajnie sprawdzą się również lody czy ubita kremówka.


Jabłka pod kruszonką
/ przepis własny, składniki na ok. 5 porcji deseru/
kruszonka:
- 100 g mąki pszennej
- 25 g otrębów pszennych
-2 łyżka migdałów w płatkach lub płatków owsianych
- 80 g cukru (można użyć brązowego)
- 100 g zimnego masła
- szczypta soli
nadzienie:
- ok. 1 kg jabłek
- 2 łyżki rumu
- garść rodzynek
- 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Wszystkie składniki kruszonki przekładam do dużej miski i siekam nożem.
Następnie rozcieram palcami do momentu, aż uzyskam konsystencję piasku.
Teraz pora na przygotowanie nadzienia.
Rodzynki zalewam wrzątkiem, moczę 10 minut i odsączam.
Owoce dokładnie myję, pozbawiam pestek i gniazd nasiennych.
Kroję na kawałki.
Posypuję całość cynamonem, polewam rumem i dokładnie mieszam.
Żaroodporne naczynie smaruję masłem, przekładam do niego owoce i posypuję wcześniej przygotowaną kruszonką.

Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni C. ( z termoobiegiem) i piekę w nim deser przez ok.30 minut do momentu, aż kruszonka uzyska złoty kolor.
Podaję na ciepło lub zimno z jogurtem greckim albo kulką lodów waniliowych
Smacznego!

Śledź mój profil na Facebooku i Instagramie!
______________________________♥____________________________