Jabłecznik z kokosowo-orzechową pianką

Jabłecznik z kokosowo-orzechową pianką

W oryginalnym przepisie, to ciasto nazywa się "do góry nogami", bo po upieczeniu i ostygnięciu, trzeba je było odwrócić tak, aby kruchy spód znalazł się na górze. Ja postanowiłam jednak zostawić je tak, jak było upieczone, bo szkoda mi było tej delikatnej pianki. Spód natomiast nie należy do udanych i jeśli kiedyś jeszcze wrócę do tego przepisu, na pewno zrobię go inaczej - raczej starłabym ciasto na grubej tarce, zamiast wałkować na blasze. Bezpośrednio po upieczeniu, spód był kruchy, ale niestety w trakcie stygnięcia "siadł" i wygląda tak, jakby miał zakalec. A nie miał :)

Składniki:

Ciasto: 0,5 kg mąki

3/4 szklanki cukru

łyżeczka proszku do pieczenia

kostka masła (200 g)

4 łyżki śmietany

4 żółtka

cukier waniliowy

Pianka kokosowa:

4 białka

15 dag wiórków kokosowych

15 dag cukru (dałam mniej)

łyżeczka mąki ziemniaczanej

Pianka orzechowa:

15 dag mielonych orzechów

4 jajka

łyżka bułki tartej

łyżka mąki pszennej

15 dag cukru

łyżeczka proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:

kilogram jabłek

10 dag cukru

galaretka agrestowa

cynamon, rodzynki

Zagnieć ciasto, włóż je na jakiś czas do lodówki.

Jabłka obierz, zetrzyj na tarce i smaż przez 15 minut z cukrem. Dodaj galaretkę, cynamon i rodzynki, zostaw masę do ostygnięcia. Ciasto rozwałkuj na blasze, wyłóż na nie masę jabłkową. Białka ubij z cukrem, dodaj kokos i mąkę. Gotową masę wyłóż na jabłka. Białka ubij z cukrem, dodaj żółtka, zmielone orzechy, bułkę, mąkę i proszek. Wymieszaj dokładnie i wyłóż na masę kokosową. Piecz ok. 50 minut w 180 stopniach. Gotowe ciasto polej polewą czekoladową.

Zdjęcie - Jabłecznik z kokosowo-orzechową pianką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów