Jabłecznik z kokosem i kakao

Jabłecznik z kokosem i kakao

Ten przepis dostałam do mmarusi już wiele lat temu i czasami do niego wracam, bo jest to nieco inne spojrzenie na jabłecznik. Zazwyczaj robi się go na zwykłym, kruchym spodzie, a tu mamy spód ucierany i do tego z kakao, a zwieńczeniem jest pyszna, kokosowa, chrupiąca skórka.

Składniki:

2 szklanki mąki

200 g masła lub margaryny

5 jajek

2 szklanki cukru (ja dałam mniej - około 1,2 szklanki)

1 łyżeczka sody

3/4 szklanki mleka

2 łyżki kakao

1 kg jabłek, cukier, cynamon do smaku

200 g wiórków kokosowych

Jabłka obierz, pokrój i zesmaż na mus z dodatkiem cukru i cynamonu.

Żółtka oddziel od białek. Utrzyj masło, dodając stopniowo połowę cukru i żółtka. Następnie domieszaj mąkę z sodą, mleko oraz kakao. Ciasto powinno być dość gęste. Wylej je na średnią blachę i podpiecz przez 15 minut w 180 stopniach. Przed wyjęciem ciasta, upewnij się, że jego wierzch jest ścięty, gdyż inaczej niestety grozi zakalec.

W międzyczasie ubij pianę z białek, dodaj pozostały cukier oraz wiórki kokosowe.

Na podpieczony spód wyłóż ciepłe jabłka, wyrównaj, i wyłóż masę kokosową. Wszystko razem wstaw do piekarnika i piecz jeszcze przez 35 minut w 180 stopniach. Warstwa kokosowa powinna być mocno zazłocona.

Najlepiej kroić to ciasto dopiero, gdy wystygnie, ponieważ trochę się rozjeżdża (ale muszę się przyznać, że zazwyczaj nie mogę się oprzeć i kroję jeszcze ciepłe, gdyż mi tak najbardziej smakuje).

Zdjęcie - Jabłecznik z kokosem i kakao - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów