Jabłecznik z cynamonową skorupką

Koniec wakacji to ten czas, kiedy drzewa wprost uginają się pod ciężarem jabłek. Nie można zmarnować tego czasu, upieczenie szarlotki jest więc wręcz obowiązkowe!
To naprawdę wyjątkowe ciasto! Bardzo proste w przygotowaniu (bez miksera, wystarczy miska i łyżka!), z obłędnie chrupiącą, cynamonową skorupką.
Jeśli podacie do porcji takiego jabłecznika gałkę lodów waniliowych, zakochacie się od pierwsze kęsa tego zestawu!
Proporcje na okrągłą foremkę- tortownicę o średnicy ok. 28 cm.
- jabłka - ok. 3 średnie sztuki
- cukier brązowy - 1 i 1/4 szklanki
- olej - 1/3 szklanki
- maślanka - 1 szklanka
- jajko - 1 szt
- soda - 1 łyżeczka
- sól - 1/4 łyżeczki
- mąka pszenna - 2 i 1/2 szklanki
- cynamonowa skorupka:
- masło - 1 łyżka
- cynamon - 1/4 łyżeczki
- cukier brązowy - 5 łyżek
Jabłka obierz, oczyśc, pokrój w małą, ok. 1-2 cm kostkę.
W misce połącz cukier, jajko, olej i maślankę.
Dodaj suche składniki: mąkę pszenną, sodę, sól. Dosyp do „mokrych” składników.
Do ciasta dodaj jabłka, wymieszaj.
Ciasto przelej do wysmarowanej masłem foremki.
Przygotuj „skorupkę”: miękkie masło połącz z cukrem i cynamonem. Mieszanką posyp cały wierzch ciasta.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC. Piecz ok. 45 minut, do „suchego patyczka”. Przed podaniem ostudź.