Jabłecznik mojej mamy

Jabłecznik mojej mamy

Jabłecznik to ciasto, które kojarzy mi się z rodzinnym domem. Z chrupiącą skórką, lekkim posmakiem cynamonu i kwaśnymi jabłkami (choć z tymi słodszymi też jest pyszny).
Uwielbiam zapach roznoszący się po domu podczas pieczenia i roztopiony cukier puder na jeszcze ciepłym kawałku ciasta. Zapraszam na najlepszy jabłecznik mojej mamy.
Zdjęcie - Jabłecznik mojej mamy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki (26x40cm):
50 dkg mąki
25 dkg masła
15 dkg cukru, najlepiej pudru
2 jajka
ok. 10 dkg gęstej śmietany
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1kg pokrojonych, lekko przesmażonych jabłek (mogą być też świeże utarte na grubej tarce)
trochę tartej bułki
cynamon 

Zdjęcie - Jabłecznik mojej mamy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Jabłecznik mojej mamy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Do mąki dodajemy proszek, następnie masło (twarde z lodówki) i siekamy nożem, dokładamy cukier, jajka, śmietanę i szybko ugniatamy. Z ciasta formujemy wałeczek, dzielimy go na 2 części i wkładamy na 30 minut do lodówki. Jeden wałeczek kroimy nożem na plasterki i układamy na blaszce, dopasowujemy i rozciągamy palcami, posypujemy bułką tartą, a potem cynamonem i wykładamy jabłkami. Następnie znowu posypujemy cynamonem i przykrywamy plasterkami ciasta z drugiego wałeczka.
Pieczemy w rozgrzany piekarniku do 180st C przez około 40 minut.
Zdjęcie - Jabłecznik mojej mamy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów