Jablecznik mojego dziecinstwa


Zdjęcie - Jablecznik mojego dziecinstwa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Jablecznik mojego dziecinstwa - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiGdy jakis czas temu prezentowalam tu niezwykle aromatyczny przecier z jablek, wspomnialam o moim ulubonym jableczniku. Mysle, ze tydzien Gotowania po polsku pod przewodnictwem Kuchni Ireny i Andrzeja jest doskonala okazja by przepis na to ciasto ujrzal swiatlo dzienne.
Jablecznik ten uwielbiam od dziecka. Wlasciwie ja lubie wszystkie ciasta z jabklami, ale to jest dla mnie wyjatkowe. Pamietam gdy jako mala dziewczynka pomagalam Mamie przygotowac ciasto. Zawsze podjadalam je ukradkiem. Potem starannie wykladalam na blache i gladzilam by nie bylo nierownosci. A potem przychodzila chwila, na ktora czekalam najbardziej, czyli nakladanie warstwy jablek. Mama zawsze karcila mnie, ze wszystko wyjem i do ciasta napewno ich zabraknie.
Przezornie wiec, gdy dzis zabralam sie za przygotowywanie jablecznika, zrobilam podwojna porcje jablek. Do caista dalam ich naprawde duuuuzo. Balam sie troche, ze ciasto sobie nie poradzi z tym nadmiarem musu jablkowego, ale nic takiego sie nie stalo.
Ciasto wyszlo wspaniale, lekkie, slodkawe i zarazem nieco kwaskowe od jablkowego nadzienia. Moje ulubione :)

Zdjęcie - Jablecznik mojego dziecinstwa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jablecznik

skladniki:
Oryginalny przepis jest na duza blache, ja zmienilam proporcje chcac dostosowac je do tortownicy. Podaje wiec przepis jaki stosowala moja Mama, a w nawiasie podaje moje proporcje.

6 jajek (3 )
1,5 kostki masla (180g)
1,5 szklanki cukru (0,75 szklanki)
1,5 szklanki maki pszennej (0,75 szklanki)
1,5 szklanki maki ziemniaczanej (0,75 szklanki)
3 lyzeczki proszku do pieczenia (1,5 lyzeczki)
1 cukier waniliowy
przecier jablkowy

wykonanie:
Maslo ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Nastepnie dodajemy pozostale skladniki i dokladnie ucieramy ciasto.
2/3 ciasta wykladamy na posmarowana tluszczem blache i podpiekamy ja w piekarniku w temperaturze 180°C do chwili gdy wierzch ciasta bedzie lekko sciety i rumiany. Mi to zajelo okolo 15 minut, ale mysle, ze to zalezy od piekarnika. Wyciagamy ciasto z pieca i delikatnie nakladamy przecier jablkowy. Jablka nalezy rozkladac rownomiernie by nie wpadly do ciasta. Musimy pamietac, ze ciasto jest lekko podpieczone , nie jest upieczone do konca wiec w srodku jest luzne.
Na warstwe jablek nakladamy pozostale ciasto. Najlepiej rozprowadzic je za pomoca noza, wtedy warstwa ciasta bedzie rowna.
Jablecznik ponownie wkladamy do piekarnika i pieczemy go przez okolo 30-40 minut.
Po upieczeniu wystudzamy je i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

5

Szarlotka z Misianki

Kaś Kaś
Bake&Taste

7

Szarlotka z pierwszych papieró…

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Szybki sernik

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

1

Drożdżowa gwiazda z nutellą (d…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

3

Tort ferrero rocher, najlepszy…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto ze szpinakiem i kremowy…

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Przepisy z tych kategorii

1

Drożdżowa gwiazda z nutellą (d…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

2

Dyniowe kopytka

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Kruche babeczki z burakowym pe…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Ciasto ze szpinakiem i kremowy…

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

1

Kruszonka z jabłkami i malinam…

Wszędobylskie Wszędobylskie
Wszędobylskie

Chlebek dyniowo - cytrynowy

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek