Jabłecznik bez glutenu

Jabłecznik bez glutenu


Zdjęcie - Jabłecznik bez glutenu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jabłecznik bez glutenu/przepis własny, składniki na kwadratową formę o wym. 20x20 cm/
- 100 g mąki ryżowej-

100 g mąki jaglanej

- 50 g mąki ziemniaczanej

- 140 g zimnego masła

- 7 łyżek kwaśnej śmietany 18% (bez glutenu)

- 100 g ksylitolu (lub cukru)

- 1 łyżeczka cynamonu

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)

- szczypta soli

- 1 jajko

- 4 duże jabłka

lukier:- 1/2 szklanki cukru pudru

- 2 łyżki mleka
dekoracja:- listki melisy
dodatkowo:- 4 łyżki mąki bezglutenowej (do posypania blatu)

Makę przesiewam przez sitko, dodaję ksylitol, sól, cynamon, bezglutenowy proszek do pieczenia, wlewam śmietanę, wbijam jajko i dodaję pokrojone w kostkę masło.Zagniatam rękoma zwarte i plastyczne ciasto. Dzielę je na dwie części, zawijam w folię spożywczą i wkładam na 30 minut do zamrażalnika lub na 1 h do lodówki.Formę do pieczenia wykładam pergaminem.W tym czasie obieram jabłka, kroję je na połówki i pozbawiam gniazd nasiennych.Blat posypuję mąką i rozwałkowuję część schłodzonego ciasta, przekładam na spód formy. Następnie układam na spodzie połówki jabłek.Rozwałkowuję drugą część kruchego ciasta i przykrywam nim wierzch mojego jabłecznika.Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni C. i piekę w nim ciasto przez około 40-45 minut.Ucieram w kubku cukier puder wraz z mlekiem.Dokładnie studzę, dekoruję lukrem i listkami świeżej melisy,
Smacznego! Zdjęcie - Jabłecznik bez glutenu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Jabłecznik bez glutenu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ps: Spróbuj też przepisu na bezglutenową szarlotkę albo jej wegańską, orzechową wersję !

Śledź mój profil na Facebooku i Instagramie!
______________________________♥____________________________

Kategorie przepisów