Irlandzka zupa z pęczaku ze śmietanką i whiskey

Irlandzka zupa z pęczaku ze śmietanką i whiskey
Zima nadal daje się we znaki, dlatego dobrze jest zjeść coś rozgrzewającego i sycącego. Mamy wciąż wymówkę, by przygotowywać trochę "cięższe" potrawy;) Jedną z nich może być ta smakowita zupa z kaszy jęczmiennej pęczak, warzyw i boczku z dodatkiem octu z czerwonego wina, śmietanki i irlandzkiej whiskey. Mogę ją szczerze polecić, bo jest naprawdę pyszna! Kremowa, z wyraźnymi, słonymi akcentami boczku, sprężystą kaszą i delikatnie wyczuwalnym aromatem whiskey. Spróbujcie:)
Zdjęcie - Irlandzka zupa z pęczaku ze śmietanką i whiskey - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Irlandzka zupa z pęczaku ze śmietanką i whiskey
- 1/2 łyżki oleju
- 50g boczku
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 ząbek czosnku
- 1 liść laurowy
- 1 gałązka natki pietruszki
- 50g kaszy jęczmiennej pęczak
- 1l bulionu wołowego
- 2 łyżeczki czerwonego octu winnego
- 2 łyżeczki whiskey
- 40ml śmietanki 36%
- sól, pieprz

W garnku z grubym dnem rozgrzać olej.
Dodać do niego pokrojony w kostkę boczek i smażyć przez 2 minuty.
Dodać pokrojoną w drobną kostkę marchewkę, cebulę i czosnek.
Dusić na małym ogniu, aż warzywa trochę zmięknąć.
Dodać kaszę, liść laurowy, natkę pietruszki i bulion.
Zagotować i trzymać na małym ogniu przez ok. pół godziny, aż kasza
zmięknie (można gotować ją krócej, jeśli lubimy bardziej al dente).
Zdjąć garnek z ognia, wyjąć liść laurowy i natkę pietruszki.
Zmiksować zupę, pozostawiając sporo grudek
(ja nie miksowałam zbyt dokładnie).
Podgrzać, dodać ocet, whiskey i większość śmietanki.
Doprawić solą i pieprzem i podawać, doprawiając resztą śmietanki.

Przepis stąd.

Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 400 kcal

Kategorie przepisów