Indyjskie wieprzowe curry.

Indyjskie wieprzowe curry.

Z głębokiego, masywnego garnka pachnie już z daleka. Gęsty, aromatyczny sos i niemal rozpadające się kawałki mięsa przywołują na myśl odległe orientalne krainy. Wystarczy kawałek pieczywa, by poczuć na podniebieniu smak, który trudno zapomnieć i w zaledwie kilka chwil nasycić nawet najpotężniejszy głód.

Pożywne i rozgrzewające mięsne curry to idealny posiłek na zimowe dni.

Zdjęcie - Indyjskie wieprzowe curry. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czasami odrobinę tęsknię za latami swojego nastoletniego buntu. Moje marzenia tak bardzo różniły się od tych dzisiejszych. Zbyt duży sweter, za ciężkie buty i gitara pod pachą i wszystko wydawało się takie proste… Nawet Orient wydawał się leżeć u moich stóp.

Dzisiaj pod moimi nogami częściej leżą rozrzucone klocki, a zbyt ciężkie buty za długo się sznuruje, by nadążyć za szaloną trzylatką. Orient jednak wciąż jest mi bliski. Kulinarnie również i sama się sobie dziwię, że tak mało indyjskich wpływów na blogu.

To jedzenie nastraja pozytywnie. Idealnie skomponowane smaki i aromaty nie tylko pobudzają zmysły, ale rozgrzewają od wewnątrz i sprawiają, że nie można oprzeć się przed dokładką.

Składniki:

(4-5 porcji)

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 200g czerwonej papryki
  • 250g cebuli
  • 150g marchwi
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2,5 łyżeczki curry indyjskiego/garam masala/ (użyłam gotowej mieszanki Kamis)
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju
  • sok z 1/2 limonki
  • szczypta płatków chili
  • sól/pieprz do  smaku
  • 150 jogurtu naturalnego
  • natka pietruszki lub kolendry do posypania

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso natarłam przyprawą curry i obsmażyłam partiami na 2 łyżkach oleju, by zamknąć pory mięsa.
  • Warzywa pokroiłam niezbyt drobno i przełożyłam do naczynia razem z mięsem. Doprawiłam papryką, chili, sosem sojowym, sokiem z limonki i pieprzem. Podlałam 1/2 szklanki wody i dusiłam w wolnowarze do miękkości. Curry można przyrządzić też tradycyjnie, na kuchence lub w piekarniku. W tym celu najlepiej użyć garnka z grubym dnem i dusić na najmniejszym ogniu do miękkości uzupełniając płyn w razie potrzeby.
  • Gdy mięso jest już miękkie, doprawiłam całość do smaku. Całość zagęściłam jogurtem naturalnym i przed podaniem posypałam natką.
  • Świetnie smakuje z pieczywem lub ryżem ugotowanym na sypko.

Smacznego!

Zdjęcie - Indyjskie wieprzowe curry. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów