Indyjski Naan


To indyjskie pieczywo jest jedną z ulubionych przekąsek mojego męża.
Robi się szybko i równie szybko znika z talerza, a rozbiegane oczy szukają jeszcze jednej porcji. Można je podać do wielu dań. My na wieczorne podjadanie robimy do niego sosy czosnkowe, paprykowe lub z awokado. Jednak równie dobrze smakuje z oliwą z oliwek.
Gliniany Tandoor (indyjski piec) z pewnością sprawia, że pieczywo smakuje najlepiej ale my z powodu jego braku wykorzystamy nasz piekarnik.
Do dzieła! Może i Wy zdążycie przygotować go przed filmem. Zapraszam do przygotowania ciasta. Po przerwie reklamowej będziecie zajadać ciepły indyjski chleb.
Składniki:
1 szklanka mąki
2 łyżki oliwy z oliwek
1 bardzo płaska łyżka soli
1 płaska łyżka cukru
ok. 150 ml mleka
Przygotowanie:
Mąkę połączyć z solą i cukrem. Dodać mleko i oliwę.
Wszystko dobrze zagniatać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie.
Uformować kulkę i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
Później podzielić ciasto na cztery części.
Piekarnik na funkcji grill nastawić na maksymalną temp. zostawiając blachę w środku.
Ciasto rozwałkować na 4 placki. Ja w trakcie wałkowania posypuje je oregano lub świeżą bazylią.
Wsadzić do piekarnika i piec ok. 5 min.
Placki muszą być rumiane.
Smacznego!!!!!!!!
