Imprezowe wegetariańskie rogaliki z żółtym serem

Imprezowe wegetariańskie rogaliki z żółtym  serem

Moja propozycja na konkurs “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda. Tym razem Smakowita Pajda zaskoczyła mnie pysznym smakiem, który świetnie pasuje do roztopionego żółtego sera wewnątrz rogalików. Dodatek mąki żytniej przedłuża świeżość rogalików. Świetnie sprawdzą się jako konkretna wegetariańska imprezowa przekąska dodatkowo posmarowane roślinnym smalcem Smakowita Pajda. Polecam!

Zdjęcie - Imprezowe wegetariańskie rogaliki z żółtym  serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki żytniej
  • 1,5 łyżki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 1 szklanka letniego mleka (250 ml)
  • 10 g suchych drożdży
  • 80 g roztopionego smalcu roślinnego Smakowita Pajda ja użyłam z cebulką i jabłkiem
  • około 10 plasterków żółtego sera 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA; 

1. Wszystkie składniki poza smalcem umieszczamy w misce i wyrabiamy gładkie ciasto.

2. Pod koniec do ciasta dodałam połowę porcji roztopionego smalcu roślinnego Smakowita Pajda i wyrabiałam jeszcze kilka chwil do połączenia składników. 

3. Miskę z ciastem nakryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na 1h.

4. Po tym czasie ciasto podzieliłam na 2 części.

5. Każdą z części rozwałkowałam na okrągły placek. 

6. Każdy pocięłam nożem do pizzy na trójkąty.

7. Każdy trójkąt posmarowałam roztopionym smalcem Smakowita Pajda, na środku każdego trójkąta ułożyłam plasterki żółtego sera i zawinęłam rogaliki.

8. Rogaliki ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakryłam ściereczką i odstawiłam do napuszenia na 45 minut.

9. Po tym czasie nagrzałam piekarnik do 215st. Rogaliki piekłam około 18 minut.

10. Studziłam na kratce.

Zdjęcie - Imprezowe wegetariańskie rogaliki z żółtym  serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Imprezowe wegetariańskie rogaliki z żółtym  serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Kategorie przepisów