Imprezowa sałatka z porem

Sałatka „imprezowa” – bo cieszy się powodzeniem na każdej niemal imprezie. Kwaskowato-pikantna, idealna na „zagrychę” ;) Przepis dostałam kilka lat temu od znajomej i od tego czasu wypróbowałam ją już wielokrotnie. Robiłam ją między innymi na tegorocznego sylwestra i mimo ogromu jedzenia, jakie pojawiło się wówczas na stołach, sałatka została zjedzona niemal całkowicie.

„IMPREZOWA” SAŁATKA Z POREM
1 duży por,
1 czerwona papryka,
1 słoiczek marynowanych pieczarek,
1 puszka kukurydzy,
3 ogórki konserwowe,
2 jajka ugotowane na twardo,
100g żółtego sera,
pół szklanki pikantnego majonezu (najlepszy jest „Kielecki”),
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
sól, pieprz, cukier
Pora oczyścić, przekroić wzdłuż i pokroić na cienkie półplasterki – całą białą część oraz trochę zielonej. Przelać na sitku wrzątkiem aby pozbyć się goryczki, osączyć i przełożyć do miski.
Paprykę, pieczarki, ogórki, białka jajek oraz żółty ser pokroić w kostkę i wrzucić do miski z porem. Dodać osączoną z zalewy kukurydzę. Wymieszać.
Żółtka jajek przetrzeć przez sitko. Dodać majonez, jogurt, solidną szczyptę soli, płaską łyżeczkę cukru i pół łyżeczki pieprzu. Dokładnie wymieszać. Gotowym sosem polać sałatkę, wymieszać i odstawić do lodówki na 1-2 godziny, aby „się przegryzła”.

„IMPREZOWA” SAŁATKA Z POREM
1 duży por,
1 czerwona papryka,
1 słoiczek marynowanych pieczarek,
1 puszka kukurydzy,
3 ogórki konserwowe,
2 jajka ugotowane na twardo,
100g żółtego sera,
pół szklanki pikantnego majonezu (najlepszy jest „Kielecki”),
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
sól, pieprz, cukier
Pora oczyścić, przekroić wzdłuż i pokroić na cienkie półplasterki – całą białą część oraz trochę zielonej. Przelać na sitku wrzątkiem aby pozbyć się goryczki, osączyć i przełożyć do miski.
Paprykę, pieczarki, ogórki, białka jajek oraz żółty ser pokroić w kostkę i wrzucić do miski z porem. Dodać osączoną z zalewy kukurydzę. Wymieszać.
Żółtka jajek przetrzeć przez sitko. Dodać majonez, jogurt, solidną szczyptę soli, płaską łyżeczkę cukru i pół łyżeczki pieprzu. Dokładnie wymieszać. Gotowym sosem polać sałatkę, wymieszać i odstawić do lodówki na 1-2 godziny, aby „się przegryzła”.
