Imbirowe ciasteczka świąteczne

Imbirowe ciasteczka świąteczne

Zdjęcie - Pusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wyobraźcie sobie kubek ciepłego mleka i idealne ciastko, do komplet. Temu, imbirowemu, do ideału bardzo blisko!

Zdjęcie - Pusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasteczka są  miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz, a kawałeczki kandyzowanego imbiru lekko szczypią w język przy każdym kęsie.Zdjęcie - Pusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Takie ciemne od melasy ciasteczka, zapakowane w kawałek celofanu staną się pięknym, świątecznym podarkiem!

Zdjęcie - Pusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na ok. 12 ciasteczek

Zdjęcie - Pusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Imbirowe ciasteczka świąteczne

Agata, 15 grudnia 2014

Zdjęcie - Pusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Cukier zmiksuj z masłem, dodaj jajko. Wlej melasę, dodaj suche składniki. Dodaj posiekany imbir.

Z gotowego ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego (ciasto będzie kleiste, można je na chwilę schować do lodówki lub dodatkowo oprószyć ręce mąką), obtaczaj każdą w brązowym cukrze.

Porcje ciasta układaj w ok. 10 cm odstępach, ciasteczka rozlewają się w trakcie pieczenia. Piecz 10-12 minut w temp. 200 oC.

Zdjęcie - Pusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów