Imbirowe ciasteczka świąteczne

Wyobraźcie sobie kubek ciepłego mleka i idealne ciastko, do komplet. Temu, imbirowemu, do ideału bardzo blisko!
Ciasteczka są miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz, a kawałeczki kandyzowanego imbiru lekko szczypią w język przy każdym kęsie.
Takie ciemne od melasy ciasteczka, zapakowane w kawałek celofanu staną się pięknym, świątecznym podarkiem!
Proporcje na ok. 12 ciasteczek


- masło - 60 g
- cukier brązowy - 1/4 szklanki + do obtaczania
- melasa - 3 łyżki
- mąka pszenna - 3/4 szklanki
- cynamon - szczypta
- imbir - 3/4 łyżeczki, mielony
- imbir kandyzowany - ok. 3 łyżek, pokrojony w małą kostkę
- sól - szczypta
- soda - 1/2 łyżeczki
Cukier zmiksuj z masłem, dodaj jajko. Wlej melasę, dodaj suche składniki. Dodaj posiekany imbir.
Z gotowego ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego (ciasto będzie kleiste, można je na chwilę schować do lodówki lub dodatkowo oprószyć ręce mąką), obtaczaj każdą w brązowym cukrze.
Porcje ciasta układaj w ok. 10 cm odstępach, ciasteczka rozlewają się w trakcie pieczenia. Piecz 10-12 minut w temp. 200 oC.
