Ile Flottante (Pływające wyspy)

Ile Flottante (Pływające wyspy)

Ile flottante, czyli „pływające wyspy” to klasyczny francuski deser często serwowany w restauracjach. Nazywany jest również Œufs à la neige, czyli „śnieżne jajka”. Wielu z Was zapewne odnajduje w nim uderzające podobieństwo do polskiej „Zupy Nic”, co tylko dowodzi po raz kolejny, jak kuchnia francuska i staropolska przenikały się wzajemnie. O ile jednak Zupa Nic często podawana jest na ciepło, chmurki z piany są małe i liczne, a zamiast prawdziwej wanilii często stosuje się cukier wanilinowy, o tyle Ile flottante stanowią raczej wykwintny deser, gdzie forma podania i jakość składników odgrywają najważniejszą rolę. Rzekłabym, że nawet ważniejszą niż smak, ponieważ – choć deser jest naprawdę dobry – to wg mnie np. creme brulee czy panna cotty nie przebija. Niemniej warto było wypróbować! ;)

Zdjęcie - Ile Flottante (Pływające wyspy) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
ILE FLOTTANTE (PŁYWAJĄCE WYSPY)
(2 porcje)
2 jajka,
400ml mleka,
½ laski wanilii,
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 czubate łyżeczki cukru,
1 łyżka cukru pudru,
1 czubata łyżeczka skrobi kukurydzianej (można zastąpić mąką ziemniaczaną)
+ karmel do dekoracji

Mleko wlać do dość szerokiego garnka i podgrzać.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier puder. Z białek, za pomocą łyżki, kłaść 2 okrągłe porcje na gorące mleko. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 3 minuty. Następnie za pomocą łyżki cedzakowej wyjąć pianki i odłożyć na bok.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Dodać ziarenka wyskrobane z wanilii oraz skrobię kukurydzianą i wymieszać. Cały czas mieszając, wlać gorące mleko. Następnie masę przelać z powrotem do garnka i postawić na małym ogniu. Gotować przez kilka minut, cały czas mieszając, aż masa lekko zgęstnieje, lecz nie dopuścić do jej gwałtownego gotowania się. Sos waniliowy rozlać do dwóch talerzy lub szerokich i płytkich miseczek. Na wierzchu ułożyć po jednej „wyspie” z pianek.
Odstawić do całkowitego schłodzenia. Przed podaniem udekorować karmelem.

Nitki z karmelu zrobiłam, korzystając z tego filmiku na youtube.

Zdjęcie - Ile Flottante (Pływające wyspy) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów