Idealne maślane bułeczki

Jedzenie tych bułeczek to była dla mnie prawdziwa przyjemność! Miękkie, pachnące masłem, idealnie delikatne- baza śniadania z marzeń!
Wystarczy odrobina dobrego dżemu, plasterek sera czy łyżeczka miodu, by w zestawie z taką bułeczką stworzyć niezapomniany zestaw śniadaniowy.
Z proporcji uzyskacie 8 bułeczek, dlatego zwykle podwajam ilość składników ;)

- mleko - 150 ml
- drożdże świeże - 5 g
- cukier - 3 łyżki
- jajko - 1 szt + do posmarowania wierzchu, opcjonalnie
- masło - 70 g
- sól - 1/4 łyżeczki
- mąka pszenna - 2 i 1/2 szklanki
Masło roztop, ostudź.
Mleko lekko pogrzej, dodaj cukier i drożdże, odstaw na 10 minut.
Dodaj pozostałe składniki, wyrób gładkie elastyczne ciasto (najwygodniej mikserem wyposażonym w hak). Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Podziel na 8 porcji, bułeczki ułóż na blasze w odległości ok. 5 cm. Przykryj ściereczką i odstaw na kolejnych 30 minut do wyrośnięcia. Wierch posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz ok. 15 minut w temp 180 0C.