Idealne ciasto czekoladowe (bez miksera!)

Idealne ciasto czekoladowe (bez miksera!)

 

Szczerze uwielbiam ciasta wypiekane z dodatkiem oleju. Wykorzystuję zawsze rzepakowy, bo jest neutralny w smaku. Masło zwykle jest akurat zbyt twarde lub zbyt miękkie… A olej? Od razu gotowy do wykorzystania, a wypieki z nim przygotowane są zawsze przyjemnie wilgotne i długo zachowują świeżość.

 

Zdjęcie - Idealne ciasto czekoladowe (bez miksera!) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wybrałam uniwersalny, rafinowany olej rzepakowy (te tłoczone na zimno wykorzystuj wyłącznie do dań przygotowanych  na zimno jak dipy czy sosy- takim polewam np. sałatki moich dzieci).

Najlepszym wyborem do codziennego użytku w domu, w kuchni są oleje rafinowane o temperaturze dymienia powyżej 220-240°C. Są uniwersalne, neutralne w smaku, to oleje do wszystkiego. Wybierajmy zatem jeden olej do wszystkiego, ewentualnie drugi – do zadań specjalnych, do sałatek, jakiś olej tłoczony na zimno, by uzupełnić naszą codzienną dietę dodatkowo w wielonienasycone kwasy tłuszczowe- te i inne informacje (bardzo ciekawe!) o oleju w naszej codziennej diecie przeczytać możecie na stronie pokochajolejrzepakowy.eu – TU LINK do artykułu.

Zdjęcie - Idealne ciasto czekoladowe (bez miksera!) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mam nadzieję, że tym krótkim wstępem zachęciłam Was nie tylko do używania w kuchni oleju rzepakowego, ale i wypróbowania mojego przepisu z jego wykorzystaniem. To ciasto czekoladowe jest wręcz idealne. Ma w sobie, oprócz oleju ;) także maślankę i kawę. Wszystkie te składnik w połączeniu sprawiają, że ta babka jest świeża przez kilka dni. A podana z dodatkiem ubitej, lekko osłodzonej śmietanki staje się naprawdę wyjątkowym deserem…

Zdjęcie - Idealne ciasto czekoladowe (bez miksera!) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Materiał reklamowy #FunduszePromocji

Przepis Idealne ciasto czekoladowe (bez miksera!)

Składniki na idealne ciasto czekoladowe:

  • olej rzepakowy - 1/2 szklanki
  • cukier - 1 i 1/2 szklanki
  • jajko - 2 szt
  • kawa - 3/4 szklanki (zaparzonej i ostudzonej)
  • ciemne kakao - 3/4 szklanki (proszek)
  • maślanka - 3/4 szklanki
  • kwaśna śmietana - 1/4 szklanki
  • soda - 1 łyżeczka
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
  • mąka pszenna - 2 szklanki

Jak przygotować idealne ciasto czekoladowe?

  1. W misce połącz mokre składniki: olej, jajka, kawę, maślankę i śmietanę.
  2. W drugiej- suche: cukier, sodę, sól, proszek, mąkę i kakao. Dodaj do mokrych składników, wymieszaj.
  3. Ciasto przelej do foremki- korytka wyłożonego papierem do pieczenia.
  4. Piecz ok. 55 minut w temp. 180 st.C.
  5. Przed podaniem ostudź.

Super prosty przepis na najlepsze, długo świeże ciasto czekoladowe. Zrobisz je bez miksera!

Moje ebooki z przepisami :)

Kategorie przepisów