Idealne ciasto czekoladowe

Porcja tej babki to natychmiastowe remedium na zły humor. Ba! Nawet na złą pogodę!
To porcja endorfin na talerzyku, w postaci idealnie wilgotnej porcji czekoladowego ciasta.
Proporcje podaję na małą foremkę ok. 20 cm średnicy, z powodzeniem możecie jednak podwoić proporcje i upiec ciasto w klasycznej, większej foremce na babkę.

- masło - 4 łyżki, miękkie
- serek naturalny - 60 g (
- cukier - 3/4 szklanki
- jajko - 1 szt
- jogurt grecki - 3 łyżki
- mleko - 3 łyżki
- kakao ciemne - 3 łyżki
- mąka pszenna - 1 szklanka
- soda - 3/4 łyżeczki
- sól - 1/4 łyżeczki
- mleko - 3 łyżki
- naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
Mikserem ubij masło z cukrem i serkiem na puszystą masę, dodaj wanilię oraz jajko, dokładnie połącz. Dodaj jogurt, wymieszaj.
Do masy dodaj suche składniki- mąkę, kakao, sól oraz sodę oczyszczoną, zmiksuj. Na koniec wlej mleko, połącz.
Ciasto przelej do foremki natłuszczonej masłem. Piecz ok. 35 minut w temp. 180 oC.
Przed podaniem ciasto możesz oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Aby polewa była lśniąca, ciemną czekoladę rozpuszczam z dodatkiem odrobiny masła i syropu kukurydzianego.