Idealna szarlotka Mysi

Idealna szarlotka Mysi

Było mi bardzo miło kiedy zostałam zaproszona przez Pieczarkę Mysię do wspólnego pieczenia szarlotki. Przepis niby tradycyjny, taki który robiłam już wiele razy jednak wierzch ciasta został zmodyfikowany w bardzo ciekawy sposób. Chociaż muszę się przyznać, że obawiałam się dodania mleka do kruchego ciasta. Oczywiście zrobiły mi się grudki, na szczęście udało mi się je rozbić blenderem. Moja szarlotka , niestety nie prezentuje się zjawiskowo i daleko jej do ideału, a to wszystko wina jabłek. Wyszły mi za rzadkie, musiałam je zagęścić galaretką a nawet i to nie pomogło.Tak więc pewnie zaraz wpadnę w kompleksy kiedy zobaczę wspaniałe wypieki dziewczyn, które brały udział w akcji:)

Bardzo dziękuję Mysi za zaproszenie a pozostałym uczestniczkom akcji za wspólne pieczenie:)

Zdjęcie - Idealna szarlotka Mysi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło: Pieczarka Mysia

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 125 g masła
  • 4 łyżki cukru

Składniki na mus jabłkowy:

  • 1 1/2 kg jabłek
  • cukier do smaku
  • 2 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:

  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki bułki tartej

 Składniki na ciasto połączyć i zagnieść, aby było gładkie i lśniące. Podzielić na 2 kulki-3/4 i 1/4 ciasta. Przygotować tortownicę o średnicy 22 cm, spód wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Większą częścią ciasta wyłożyć spód i boki na wysokość 4 – 4 1/2 cm. Włożyć do lodówki na czas przygotowania musu jabłkowego.

Resztę ciasta połączyć z mlekiem i rozrobić widelcem. Ciasto faktycznie miało konsystencję ciasta naleśnikowego, na początku było grudkowate ale zmiksowałam je blenderem. 

Jabłka umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę, dodać do garnka z grubym dnem i prażyć z odrobiną wody, tak długo, aż jabłka zaczną się rozpadać ale nie za bardzo. Dodać cukier, cynamon i odstawić do ostygnięcia. Piekarnik nagrzać do 190 stopni.

Ciasto w tortownicy ponakłuwać widelcem i piec około 12 minut. Po podpieczeniu dno posypać bułką tartą i przełożyć jabłka. Na wierzch wylać ciasto, wyrównać, tak aby dochodziło do boków i piec kolejne 40-50 min. Ciasto wystudzić na zewnątrz piekarnika i posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

Kategorie przepisów