Hummus z pieczoną papryką
            Ładnych parę miesięcy temu zamieszczałam tu przepis na klasyczny hummus, miałam jednak ochotę poeksperymentować trochę ze smakami. Mając gotową pieczoną paprykę oraz pastę tahini, zrobienie hummusu z papryką było czynnością wręcz banalną, a efekt okazał się niezmiernie pyszny :) 
 
 We wspólnym „hummusowaniu” wzięli udział także Justinka, Bartoldzik i Panna Malwinna :) 
 
 
 
 HUMMUS Z PIECZONĄ PAPRYKĄ 
 1 puszka ciecierzycy, 
 1 papryka, 
 1 solidna łyżka pasty sezamowej tahini (przepis), 
 1 ząbek czosnku, 
 1,5 łyżki soku z cytryny, 
 1 łyżka oliwy, 
 ½ łyżeczki mielonego kuminu, 
 sól i pieprz 
 
 Paprykę upiec w piekarniku (200 stopni) aż skórka zacznie robić się czarna. Gorącą paprykę ostrożnie włożyć do woreczka foliowego, zamknąć i zostawić do ostudzenia, a następnie obrać ze skórki. 
 Ciecierzycę odsączyć i zmiksować z papryką i pozostałymi składnikami na gładką pastę. 
 Podawać jako dodatek do pieczywa (najlepiej chlebków pita) oraz warzyw pokrojonych w słupki. 
 
 
 (zainspirowane przepisem z tej strony) 
 
 
 