Hummus z masłem orzechowym i wędzoną papryką


Hummus bez tahini to może nawet nie hummus, ale co z tego, skoro jest taki pyszny! Połączenie masła orzechowego i ciecierzycy jest doskonałe, a jego smak w moim przepisie podkreśla jeszcze wędzona ostra papryka. Taki hummus jest bardzo sycący, oryginalny, a przy tym tańszy niż ten tradycyjny.
Hummus z masłem orzechowym
i wędzoną papryką
- 1 puszka ciecierzycy (240g)
- 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
- 2 łyżeczki wędzonej ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżki soku z cytryny
- 100g niesłodzonego masła orzechowego
- 100ml wody
1) Ciecierzycę odsączyć i zmiksować z pozostałymi składnikami za pomocą blendera lub malaksera.
2) Podawać z warzywami pokrojonymi w słupki.