Hummus z burakami i za'atarem


Kolejny przepis Gordona Ramsaya, ale z małymi zmianami. Hummus przygotowywałam w różnych wersjach, ale buraczkowego do tej pory nie. Muszę przyznać, że jego smak bardzo mnie zaskoczył. Spodziewałam się, że będzie bardziej ziemisty, ale okazało się, że w takiej postaci buraki nie są mocno wyczuwalne, za to nadają hummusowi piękny kolor i odrobinę słodyczy. Z za'atarem, czyli bliskowschodnią mieszanką przypraw, całość smakuje jeszcze lepiej.
Hummus z burakami
i za'atarem
- 1 puszka ciecierzycy
- 250g gotowanych buraków
- 2 łyżeczki kuminu
- 50g tahini
- sól, pieprz
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka za'ataru
1) Za pomocą blendera zmiksować wszystkie składniki oprócz za'ataru.
2) Przełożyć do miski, posypać za'atarem i podawać z pitą, paluszkami grissini, chipsami z tortilli, pokrojonymi w słupki warzywami itp.
Czas przygotowania: 10 minut