Hummus z burakami

Kolejna wersja hummusu na moim blogu. Pięknie różowa pasta z pieczonymi burakami była naprawdę smaczna, choć nie pobiła mojego ulubionego hummusu z suszonymi pomidorami. Zdrowy i nietuzinkowy pomysł na śniadanie.
Składniki:
- 220 g ugotowanej ciecierzycy (może być też ciecierzyca z puszki)
- dwa nieduże upieczone lub ugotowane buraki (polecam pieczone, mają głębszy smak)
- 3-4 łyżki pasty tahini
- 3-4 łyżki soku z cytryny (lub więcej, do smaku)
- 2 ząbki czosnku
- sól
- odrobina lodowatej wody
Wykonanie:
Ugotowaną ciecierzycę umieścić w blenderze razem z pokrojonymi burakami, tahini oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać sok z cytryny oraz sól. Zmiksować na gładką masę. Dolewać do niej powoli lodowatej wody, cały czas miksując, aż wszystko dokładnie się połączy. Gotowy hummus przechowywać w lodówce. Smacznego :)