Hummus z bobu

Hummus z bobu to inne, nowe dla mnie zastosowanie bobu. Przygotowując swój pierwszy w życiu hummus kierowałam się wskazówkami od mistrzyni w tej dziedzinie Hummus wyszedł idealnie gładki i kremowy. Dobry ze świeżą bagietką, podpłomykami lub innym ulubionym pieczywem. Fajnie smakuje również w kanapkach z szynką i grana padano, gdzie spełnia rolę masła.
Składniki:
- 500 g surowego bobu
- 1 łyżka jasnej pasty tahini
- kwasek cytrynowy lub sok z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- sól
- oliwa extra vergine
- zimna woda
Bób ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedź i przelej zimną wodą i obierz ze skórek. Odmierz 2 szklanki obranego bobu, jeśli coś zostanie zjedz lub zostaw do posypania hummusu. Obrany bób zmiksuj na gładką masę z pastą tahini i czosnkiem, dodaj 1 lub 2 łyżki zimnej wody, zmiksuj, dopraw do smaku solą i kwaskiem cytrynowym (1 łyżeczkę rozpuść w pół szklanki zimnej wody) lub sokiem z cytryny, znów zmiksuj. Podawaj polane oliwą z listkami mięty i ziarenkami bobu.