Hummus idealny -kanapkowy pasztet z ciecierzycy

Hummus idealny -kanapkowy pasztet z ciecierzycy
Zdjęcie - Hummus idealny -kanapkowy pasztet z ciecierzycy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Hummus ( z języka arabskiego-ciecierzyca) to pochodząca z Libanu potrawa popularna na Bliskim Wschodzie ,głównie w kuchni arabskiej.Występuje w wielu wariantach ,ale zasadniczo składa się zawsze z ugotowanej,roztartej na gładką masę ciecierzycy,pasty sezamowej-tahini,czosnku,oliwy,soku z cytryny i przypraw ( kumin,słodka czerwona papryka) ,a wszystko dokładnie wymieszane.Obecnie rozpropagowana na całym świecie przez wegetarian i wegan.
Sekretem dobrego hummusu jest odpowiednie ugotowanie ciecierzycy.Przepis na ugotowanie idealnej ciecierzycy znajdziesz tutaj :klik.

Składniki:

Zdjęcie - Hummus idealny -kanapkowy pasztet z ciecierzycy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
250 g ciecierzycy(ugotowanej z poprzedniego przepisu lub z puszki)
1 ząbek czosnku
1/2 szklanki tahini (4 duze lyzki)
1 niepełna łyżka soku z cytryny
sól,pieprz do smaku
na czubek noża kuminu
4 łyżki zimnej wody mineralnej
oliwa lub olej sezamowy do polania
zielona pietruszka lub mięta do przybrania
słodka papryka

Wykonanie:
  • Ciecierzycę ugotować wg przepisu podanego wyżej,gdy używasz gotowej z puszki dokładnie odsączyć ją zalewy i wypłukać w zimnej wodzie.Obrać czosnek,pokroić w kosteczkę.
  • Ciecierzycę z czosnkiem,wycisniętym sokiem z cytryny,tahini i olejem włożyć do wysokiego naczynia i zblendować na gładkie puree.Dodać sól ,pieprz i stopniowo wlewać lodowatą wodę blendować,aż do uzyskania białej kremowej pasty.Konsystencję pasty regulować dodatkiem wody.Jeśli chcemy,by hummus stanowił smarowidło do chleba nalezy dodać 3-4 łyżki wody,pasztet będzie wówczas bardzo puszysty.Jeśli chcemy uzyskać dip do maczania warzyw nalezy dodać odpowiednio więcej wody.
  • Podawać polany oliwą i posypany posiekanymi ziołami i sproszkowaną słodką papryką
Zdjęcie - Hummus idealny -kanapkowy pasztet z ciecierzycy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Ostatnio zajadam się pasztetem z konfitura z żurawiny (pozostalość świąteczna).Smakuje świetnie także z suszonymi pomidorami wyłowionymi z aromatycznej oliwy, z ogórkiem kiszonym ,z rukolą lub orzechami.
Do tego ciepły ,chrupiący chlebek prosto z własnego piekarnika.Po prostu pycha!

ZYCZE SMACZNEGO !

Kategorie przepisów