Hummus idealny -kanapkowy pasztet z ciecierzycy


Hummus ( z języka arabskiego-ciecierzyca) to pochodząca z Libanu potrawa popularna na Bliskim Wschodzie ,głównie w kuchni arabskiej.Występuje w wielu wariantach ,ale zasadniczo składa się zawsze z ugotowanej,roztartej na gładką masę ciecierzycy,pasty sezamowej-tahini,czosnku,oliwy,soku z cytryny i przypraw ( kumin,słodka czerwona papryka) ,a wszystko dokładnie wymieszane.Obecnie rozpropagowana na całym świecie przez wegetarian i wegan.
Sekretem dobrego hummusu jest odpowiednie ugotowanie ciecierzycy.Przepis na ugotowanie idealnej ciecierzycy znajdziesz tutaj :klik.
Składniki:

250 g ciecierzycy(ugotowanej z poprzedniego przepisu lub z puszki)
1 ząbek czosnku
1/2 szklanki tahini (4 duze lyzki)
1 niepełna łyżka soku z cytryny
sól,pieprz do smaku
na czubek noża kuminu
4 łyżki zimnej wody mineralnej
oliwa lub olej sezamowy do polania
zielona pietruszka lub mięta do przybrania
słodka papryka
Wykonanie:
- Ciecierzycę ugotować wg przepisu podanego wyżej,gdy używasz gotowej z puszki dokładnie odsączyć ją zalewy i wypłukać w zimnej wodzie.Obrać czosnek,pokroić w kosteczkę.
- Ciecierzycę z czosnkiem,wycisniętym sokiem z cytryny,tahini i olejem włożyć do wysokiego naczynia i zblendować na gładkie puree.Dodać sól ,pieprz i stopniowo wlewać lodowatą wodę blendować,aż do uzyskania białej kremowej pasty.Konsystencję pasty regulować dodatkiem wody.Jeśli chcemy,by hummus stanowił smarowidło do chleba nalezy dodać 3-4 łyżki wody,pasztet będzie wówczas bardzo puszysty.Jeśli chcemy uzyskać dip do maczania warzyw nalezy dodać odpowiednio więcej wody.
- Podawać polany oliwą i posypany posiekanymi ziołami i sproszkowaną słodką papryką

Do tego ciepły ,chrupiący chlebek prosto z własnego piekarnika.Po prostu pycha!
ZYCZE SMACZNEGO !