Hummus domowy

Zdjęcie - Hummus  domowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

250-300 g cieciorki - suszonej albo puszka gotowej

ok. 1/4 szklanki oliw

łyżka soku z cytryny

łyżeczka mielonego kuminu

sól do smaku

Sucha cieciorkę namoczyłam na noc w zimnej wodzie a rano ugotowałam w tej wodzie do miękkości. Ostudziłam i osączyłam ale wody nie wylałam.

Wszystkie składniki zmiksowałam w blenderze na gładką masę.

Jeśli okaże się za gęsta można dodać wody w której cieciorka się gotowała.

To jest wersja podstawowa - do cieciorki można też dodać czosnku, szpinaku, pieczonej ostrej papryczki albo pasty tahini.

Przepisy z tych kategorii

1

Kiszone cytryny według przepis…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

1

Namura / basbousa

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Marokańskie krokieciki briouat…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Algierska zupa migdałowa

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Naan – indyjskie placki chlebo…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

2

Baba ghanoush

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Przepisy z tych kategorii

3

Tabbouleh

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Kurczak po tajsku z makaronem…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Dorsz z cukinią w kokosowym so…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Gajar ka Halwa z mlekiem koko…

figmara figmara
figowe smaki

Dip jogurtowy z tahini

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Manakeesh

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog