Huevos rancheros

Huevos rancheros

Huevos rancheros znaczy dosłownie „jaja ranczera” i jest to solidne, wzmacniające śniadanie spożywane przed południem na meksykańskich ranczach. Dzisiaj jest także popularnym śniadaniem daleko poza granicami Meksyku. Istnieje wiele wersji tego dania, ale ta, którą zaczerpnęłam z książki „Księga Smaków Świata” jest bliska oryginałowi: lekko podsmażona i zanurzana na moment w salsie tortilla, na której kładzie się smażoną fasolę, pokrojone w kostkę awokado i dwa sadzone jajka. Przyznam, że choć to danie jest bardzo, bardzo smaczne, to ilościowo i energetycznie przerosło moje możliwości ;) Zwłaszcza, że w planach nie miałam całodziennego wypasania bydła, a pisanie pracy mgr ;)
Zdjęcie - Huevos rancheros - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
HUEVOS RANCHEROS (dla 1 osoby) 1 kukurydziana tortilla, 2 jajka, 4 łyżki pomidorowego sosu salsa, 2 łyżki odsmażanej fasoli (przepis np. tutaj), 1 łyżka kwaśnej śmietany, 1 łyżka startego żółtego sera, ¼ dojrzałego awokado, 2 łyżki oleju, pieprz, listki kolendry
W osobnych miseczkach podgrzać salsę i odsmażaną fasolę, aby były ciepłe. Na niedużej patelni rozgrzać odrobinę oleju, wbić jajka i usmażyć, aż białko będzie ścięte. Na drugiej, większej patelni rozgrzać resztę oleju i podsmażyć tortillę – po ok. 30 sekund z każdej strony, aż zrobi się chrupiąca. Przełożyć ją na papierowy ręcznik i odsączyć z tłuszczu. Tortillę zanurzyć w ciepłej salsie i ułożyć na talerzu. Następnie wyłożyć fasolę, na nią położyć jajka sadzone. Resztę salsy nałożyć dookoła jajek. Następnie zrobić małe kleksy ze śmietany, posypać żółtym serem, a dookoła ułożyć kawałki awokado. Całość posypać pieprzem i listkami kolendry.
Zdjęcie - Huevos rancheros - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Huevos rancheros - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów