Hot Dogi z sałatką

Hot Dogi z sałatką

Z cyklu " Wypiekanie na Śniadanie "

Zdjęcie - Hot Dogi z sałatką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Mam już u siebie bułki na Hot Dogi, ale z dodatkiem mleka w proszku. Ostatnio jednak miałam problem z jego zakupem. Kiedy w akcji " Wypiekanie na śniadanie" pojawiła się propozycja na te bułki, chętnie podjęłam się ich wypieku. Chrupiące, powiedziałabym expresowe i bardzo smaczne. Z tego ciasta można również zrobić bułki na hamburgery. Naprawdę polecam!

Zdjęcie - Hot Dogi z sałatką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki na bułki:

  • 1,5 szklanki mleka,
  • 55 g masła,
  • 650 g przesianej mąki pszennej,
  • 15 g świeżych drożdży,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 jajko,

+

  • jajko lub białko do posmarowania,
  • sezam, mak lub czarnuszka do posypania.

Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłego mleka, dodać łyżkę cukru i odstawić, żeby zaczyn ruszył - jakieś 10 minut powinno mu wystarczyć.
Do rondla wlać pozostałe mleko, dodać masło i dobrze podgrzać - nie gotować.
Do miski miksera wsypać 1,5 szklanki przesianej mąki, cukier i sól, dodać zaczyn drożdżowy i miksować na średnich obrotach mieszadłami do wyrabiania ciasta. Następnie wbić w ciasto jajko i dobrze wymieszać. Do tego dolać gorące mleko z masłem ciągle miksując. Następnie dodawać po niewielkiej porcji mąki - 1/2 szklanki, za każdym razem dobrze wyrobić ciasto. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski wyłożyć je na stolnicę oprószoną mąką i wyrabiać, aż będzie miękkie i elastyczne ( cały czas wyrabiałam mikserem). Wyrobione ciasto podzielić na 10 miarę równych części i uformować z nich wałeczki lub kuleczki - w zależności od tego co zamierzamy z nimi dalej czynić. Żeby były gładkie na wierzchu można ciasto "podwinąć" pod spód. Tak przygotowane bułeczki przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na jakieś 30-40 minut.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Można posypać jakimiś ziarenkami - ja posypałam czarnuszką.
Bułki piec 10-12 minut, aż pięknie się zarumienią ( u mnie około 20 minut).
Sos do Hot Dogów:

  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki kechupu,
  • 2 łyżki musztardy ostrej.

Wszystkie składniki sosu wymieszać.
Sałatka:

  • kapusta pekińska,
  • marchewka,
  • 1 pomarańcza,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • kilka kropel soku z cytryny,
  • natka pietruszki suszona,
  • sól, cukier.

Kapustę pokroić, marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej, a pomarańczę wyfiletować. Wymieszać składniki sosu, doprawić i zalać sałatkę.

+ ulubione kiełbaski.

Ciepłe buki faszerować kiełbaskami, sosem, i sałatką.
Zdjęcie - Hot Dogi z sałatką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Razem ze mną udział w akcji brali:






Kategorie przepisów