Hiszpański gulasz z ciecierzycy, chorizo i szpinaku

Hiszpański gulasz z ciecierzycy, chorizo i szpinaku

Nazwa „gulasz” jest może w tym wypadku nieco na wyrost, bardziej jest to rodzaj potrawki... ale nie nazwa jest najistotniejsza. W tej potrawie jest wszystko, co uwielbiam: lekko orzechowa ciecierzyca, pikantna paprykowa kiełbasa chorizo no i oczywiście szpinak :)
Całość jest sycąca i naprawdę nieźle rozgrzewa ;) Z tego powodu nie jest to obiad idealny na takie upały jak dziś, ale na jakieś zimniejsze i ponure, deszczowe popołudnie – jak najbardziej. To hiszpańskie danie poprawi nastrój nawet w najbardziej pochmurny dzień :)

Gulasz z ciecierzycy, chorizo i szpinaku przygotowałam w ramach wspólnego gotowania z Anią i Martynosią :)

Zdjęcie - Hiszpański gulasz z ciecierzycy, chorizo i szpinaku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
GULASZ Z CIECIERZYCY, CHORIZO I SZPINAKU
(4 porcje)

  • 1 szklanka suchej ciecierzycy, namoczonej na noc
  • 1 nieduża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 400g kiełbasy chorizo w kawałku,
  • 1 puszka krojonych pomidorów,
  • ½ wiązki świeżego szpinaku,
  • 1 niepełna łyżeczka posiekanych igiełek rozmarynu,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 łyżki oliwy sól i pieprz


Namoczoną ciecierzycę osączyć i zalać 3 szklankami świeżej wody. Gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 2 godziny, aż będzie miękka. Odsączyć, zachowując ½ szklanki wody.
W rondlu o o grubym dnie lub w głębokiej patelni rozgrzać oliwę Dodać posiekaną cebulę, posiekany czosnek, rozmaryn i liść laurowy. Smażyć na niewielkim ogniu, aż cebula zmięknie i zrobi się lekko złocista. Dodać pomidory z puszki, a gdy zaczną się gotować, dodać pokrojoną w grube plastry kiełbasę chorizo, ugotowaną ciecierzycę i odłożone ½ szklanki wody z ciecierzycy. Zagotować. Liście szpinaku dokładnie umyć (duże można pokroić na mniejsze kawałki) i dodać do gulaszu. Gotować około 7-10 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec doprawić solą i pieprzem do smaku.


(na podstawie przepisu stąd, z moimi zmianami)

Zdjęcie - Hiszpański gulasz z ciecierzycy, chorizo i szpinaku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów